Els espais de producció i creació a Catalunya: espais creats, noves convivències

A Catalunya tenim un bon nombre d’espais de creació i producció artística. Molts d’ells estan representats per Xarxaprod, (Xarxa d’espais de producció i creació de Catalunya). La xarxa és una associació que, des de l’any 2006 aglutina centres de producció i creació tant públics com privats al servei de la producció cultural contemporània.

Enguany, Xarxaprod està preparant unes jornades professionals pels dies 24 i 25 de novembre. Aquestes jornades que tenen per nom 'Espais creats | Noves convivències' giraran entorn la relació que s’estableix entre els usuaris/creadors i els espais que habiten. A través de varies activitats, entre les que destaquen dos tallers i un debat, Xarxaprod vol crear un espai de diàleg i intercanvi amb la finalitat de construir noves formes de convivència.

El debat 'Codi ètic una utopia possible' tindrà lloc el 24 de novembre a les 17 h a la Nau Ivanow i comptarà amb la participació de nombroses associacions (Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya, Associació d’actors i directors, Xarxa d’Arts Visuals, Associació de professionals de la gestió cultural de Catalunya, Consell d’Associacions de Catalunya, Associació de Professionals de la Dansa, Associació de professionals del circ de Catalunya). El debat estarà conduit per Jordi Oliveras (Indigestió).

La segona jornada, el 25 de novembre de 9.30 h a 14 h., hi haurà dos tallers. El taller 'Noves formes de governança dels espais de creació i producció autogestionats' estarà conduit per Amador Fernández-Savater i tractarà alguns dels problemes amb els que diferents formes d’autoorganització es troben dia a dia. El taller també vol anar més enllà del problema organitzatiu i repensar les concepcions mateixes de la política i dels béns comuns a través d’una mirada microscòpica i quirúrgica a diversos espais autogestionats, organitzativament complexes i abocats a l’eficàcia i l’eficiència en l’acompliment dels seus objectius.

El segon taller 'Mecanismes participatius en la gestió d’espais de titularitat pública', va a càrrec de Judit Font Redolad, Coordinadora de l’Ateneu Popular 9Barris. L’objectiu del taller és reflexionar en profunditat sobre les noves formes de participació que estan apareixent en els darrers anys en la gestió d’equipaments de titularitat pública. Quin és el rol de l’administració davant de la gestió comunitària? Quins són els mecanismes de participació que duen a terme aquests espais per tal de garantir una major accessibilitat i una distribució dels recursos més eficaç i democràtica?. A partir d’una sèrie de preguntes ens endinsarem en una nova lògica i obtindrem les claus per comprendre un nou concepte d’allò que és públic, més plural i participatiu.

Per inscriure’s al taller de l’Amador Fernández-Savater, cliqueu Aquí

Per inscriure’s al taller de la Judit Font Redolad, cliqueu Aquí

Sobre Xarxaprod:

Xarxaprod està formada per 23 espais, molts d’ells allunyats dels centres tradicionals de creació. Els seus membres són entitats, projectes o plataformes que ofereixen espais, recursos (tècnics i de gestió), mitjans (residencies, ajuts, beques i publicacions) i suport (formació, interlocució amb altres entitats, difusió i presentacions) pels processos de producció en l’àmbit de la creació i, en conseqüència, pels seus destinataris, els usuaris. Les seves funcions com a associació són: facilitar la interlocució davant les administracions públiques; facilitar la informació i comunicació entre tots els membres; organitzar cursos, seminaris, jornades i debats; vetllar pel compliment del codi de bones pràctiques dels centres de producció i creació.