Destacats

Quan el català fa prestatge: un 2023 de bons auguris a les biblioteques


 
El català ha superat per primer cop el castellà en préstecs a les biblioteques públiques catalanes, i el llibre infantil i juvenil n’ha estat el gran aliat. A la demarcació de Barcelona encara queda camí, però les dades apunten tendència. Què hi podem fer des del món local? Ho analitzem a la notícia!
 
  

El 2023 ha deixat una petita gran notícia per a les biblioteques públiques del país: per primer cop, el català ha superat el castellà en nombre de préstecs. El canvi és lleuger —un 38,2 % dels documents prestats van ser en català, davant d’un 38,1 % en castellà—, però significatiu. Trenca una tendència històrica i confirma el que molts equips bibliotecaris intuïen: el català, especialment el que es publica per a infants i joves, està guanyant presència i interès entre els lectors.

Museus més accessibles: el projecte Digital-Spektrum per a persones amb TEA


 

L’objectiu principal del projecte Digital-Spektrum, finançat amb 60.000 € pel programa Erasmus+, és proporcionar al personal dels museus les competències digitals i l’experiència necessàries per dissenyar experiències inclusives adreçades a persones amb Trastorns de l’Espectre Autista (TEA). Una de les prioritats clau del projecte és promoure la inclusió i la diversitat en l’àmbit educatiu, en aquest cas, centrant-se en les experiències que tenen lloc dins dels museus. El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) forma part del consorci impulsor del projecte.

Lectures amb substància: Sant Jordi des del marge, la crítica i la imaginació


Set llibres per regalar. Dotze per repensar. I una pila més per pendents. Aquest Sant Jordi, des d’Interacció hem seguit el rastre lector d’algunes veus del sector cultural que han compartit les seves reflexions amb nosaltres. En comptes de fer una llista d’autors i recomanacions, et proposem una lectura transversal dels temes que les travessen. Perquè, sovint, els llibres que ens acompanyen també diuen molt del món que volem construir.
   

Veus al centre del cicló. Cultura, edició i responsabilitat en temps d’acceleració.

   
Cultura, edició i responsabilitat en temps d’acceleració. Un #Compartim especial Sant Jordi   
 

Sant Jordi és, cada any, una celebració intensa: els carrers plens, les parades, les roses, les firmes i l’alegria compartida de la lectura. Una festa que exalta la cultura i la llengua. Però també pot —i potser hauria— de ser una oportunitat per mirar més enllà de l’aparador i preguntar-nos com està realment el sector que la fa possible.

Aquest any, just abans del 23 d’abril, han coincidit quatre veus clares i lúcides que ens hi ajuden. Tres entrevistes i un reportatge que, des de dins del sector, ens interpel·len amb honestedat i mirada llarga.

Som311: el pols cultural dels 311 municipis de Barcelona


Aquí trobareu les novetats sobre gestió i política cultural als municipis de la demarcació de Barcelona. Cada quinze dies us portarem una selecció de les últimes notícies perquè estigueu al dia del que passa en l’àmbit cultural del nostre territori. En aquesta primera quinzena d'abril, repassem els fets més destacats.

Observem com els municipis segueixen apostant per la cultura com a motor de transformació social i territorial. Des de la consolidació de festivals i esdeveniments fins a les accions per preservar el patrimoni, la cultura continua sent un eix fonamental de la nostra comunitat. Esperem que aquesta informació sigui útil i contribueixi a donar més visibilitat a l'acció cultural dels nostres municipis.
  

Un pas endavant per a la cultura: proposta d’un pacte nacional estable


 
Set personalitats del món cultural reclamen acords nacionals per protegir la llengua i la cultura catalanes
   
 
Aquest dilluns, un grup de referents de la cultura catalana han fet públic un manifest en què insten el Govern i els ajuntaments a impulsar “acords nacionals” per garantir la protecció i la promoció de la llengua i la cultura catalanes.

Sota el títol Per uns acords nacionals al servei de la cultura, la declaració es va presentar a l’Ateneu Barcelonès i apel·la a preservar la cultura de les “contingències polítiques”.

#Compartim. Setmana 15


Setmana 15 de l'any i la primavera continua renovant energies. Amb la Setmana Santa a la volta de la cantonada, el sector cultural segueix viu amb propostes, reflexions i tendències que mereixen ser seguides de prop.

A #compartim, seleccionem els articles, informes i opinions que ens han semblat més rellevants. Què hem descobert aquesta setmana? Aquí ho teniu.
 
  

Ser artista quan ets de fora: amb el talent no n’hi ha prou

Joana Justícia, 11 d'abril  de 2025

L’article destaca les dificultats que afronten els artistes d’origen estranger que viuen a Catalunya. Malgrat el seu talent i la seva tasca, sovint es veuen atrapats en la invisibilitat, la precarietat laboral i la manca de suport institucional.

Els meus millors consells, d'Ingrid Guardiola


Amb la primavera arriba l’abril, el mes de Sant Jordi, de la lectura i del coneixement. I quina il·lusió ens fa que ens acompanyin les recomanacions de l'Ingrid Guardiola, realitzadora, productora i assagista cultural, per a festejar aquesta data.

Esperem que en gaudim tant com n’hem gaudit nosaltres al llegir-los!
   

Ingrid Guardiola és doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, professora de la Universitat de Girona, assagista, realitzadora audiovisual i investigadora cultural.

Aplicació del Reglament d’Espectacles Públics i Activitats Recreatives: aspectes clau


El passat 25 de febrer va tenir lloc al CERC una sessió formativa dedicada al Reglament d’espectacles públics i activitats recreatives, adreçada especialment als responsables municipals i organitzadors d’activitats lúdiques i culturals. La jornada, conduïda per Alba Tuca, va comptar amb una elevada participació i va oferir una anàlisi exhaustiva del marc normatiu que regula aquest tipus d’activitats, així com dels procediments administratius i les responsabilitats que se’n deriven.
  

No diguis ‘diversitat’: l’ofensiva cultural de Trump


Aquest article és fruit d’una lectura intensiva (i resistent) de notícies sobre la nova ofensiva cultural del govern Trump. Exposicions cancel·lades, programes eliminats, paraules prohibides... Tot un manual de com fer política cultural a cops de decret. Ho hem posat en ordre per entendre què passa als EUA i què ens pot ensenyar des de la trinxera municipal, convé no perdre de vista aquests moviments. No per comparar realitats incomparables, sinó perquè en temps de batalles culturals globals, el que passa allà no queda només allà.