realitat augmentada

Montserrat inaugura un espai immersiu


El santuari obre un espectacular nou espai expositiu, ubicat en una sala històrica, on diferents recursos tecnològics ofereixen una experiència immersiva que recórrer conceptes com l’acollida, la comunitat, l’espiritualitat i l’esperança. La Diputació de Barcelona hi ha col·laborat amb una aportació d'1,1 milions.
 

'Les realitats immersives permeten fer un discurs més atractiu, amb un increment de visitants, de difusió i de viralitat'


Amb motiu del curs 'Realitat immersiva, realitat augmentada i realitat virtual. Implementacions i perspectives en el terreny de les polítiques culturals', celebrat els dies 16 i 18 de novembre d’enguany, hem entrevistat Luis Villarejo, un dels experts més reconeguts en aquest àmbit i que coneix de primera mà les aplicacions d’aquestes noves realitats en les polítiques culturals.
 

Noves maneres d’experimentar l’art: la realitat augmentada al museu

Us imagineu la marquesa Luisa Casati, nascuda al segle XIX, fent-se una foto amb un iphone?

Els visitants de l’Art Gallery of Ontario de Toronto (AGO) en tenen l’oportunitat, fins al mes de desembre. Poden gaudir de les col·leccions d’art canadenc i europeu que s’hi exposen d’una manera molt especial amb ReBlink, una app per a mòbils i tauletes que permet una experiència de realitat augmentada en què els protagonistes dels quadres cobren vida i adopten actituds pròpies del segle XXI.

Quins impactes tindrà Google Glass en les arts escèniques?

Arts Management & Technology Laboratory

Document que analitza les noves oportunitats i reptes que Google Glass aportarà al sector de les arts escèniques. Els autors, Thomas Rhodes i Samuel Allen, proporcionen algunes claus sobre aquest nou dispositiu mòbil de realitat augmentada perquè els responsables artístics tinguin elements suficients per saber com incorporar-los o adaptar-los a les seves organitzacions. Està previst que les ulleres Google Glass, encara en fase de proves, es presentin al gran públic aquest any.

Educació patrimonial i realitat augmentada en entorns patrimonials

Ja podeu consultar al Centre d’Informació i Documentació dos llibres que analitzen dos aspectes relacionats amb el patrimoni. El primer, «La educación patrimonial: del patrimonio a las personas» de David Ruiz Torres,  aborda el tema d’educació patrimonial des d’una perspectiva molt àmplia que inclou tant reflexions teòriques com experiències concretes de programes eductius representatius, singulars o únics tant a escala estatal com internacional. El segon, «La realidad aumentada y su aplicación en el patrimonio cultural» de Sofía Marín i Sara Pérez, i coordinat per Olaia Fontal, analitza un tema més concret, el de la realitat augmentada i la seva aplicació en el patrimoni cultural.

Projecte de dinamització del patrimoni de Mataró a través de la realitat augmentada

NOM:  Dinamització del patrimoni de Mataró a través de la realitat augmentada

ENTITAT:  Museu de Mataró + MKT Cultural

WEB: http://marketingcultural.es/inicio.aspx

PRESENTACIÓ:  Dinamització del patrimoni artístic i arquitectònic a través de la realitat augmentada

DESCRIPCIÓ: Es tracta d’una aplicació que dóna a conèixer els artistes I l’arquitectura de Mataró, permet localitzar els elements patrimonials sense necessitat de senyal èlectrica externa i obtenir informació multimèdia sobre els mateixos. Els seus objectius són donar a conèixer les activitats culturals que s’hi realitzen, proporcionar informació multimèdia sobre els artistes i els elements patrimonials de la ciutat, establir connexions entre el patrimoni i el teixit comercial i de serveis que l’envolta, posar en valor materials ja existents (texts, imatges, àudio, vídeo, 3D), minimitzant les despeses que suposa la creació de materials específics nous i explotar les possibilitats que les noves tecnologies ofereixen per tal d’arribar a diferents segments de públic.

Cahier de tendances: culture et numérique en 2012

Entre els 220 articles publicats el 2012, el Club d'Innovació i Cultura  francès ha seleccionat  les principals innovacions en cultura digital classificades en vuit tendències a través d’exemples d’Europa i Estats Units.

  1. Aplicació per a mòbils per a joves i famílies
  2. Comunicació i mediació a través de la gamificació
  3. Les fotografies amateurs al museu
  4. Co-creació de continguts amb els visitants
  5. Desenvolupar la creativitat dels visitants
  6. Restaurar el patrimoni a través d'eines virtuals
  7. Els museus en la petita i gran pantalla
  8. Els museus sense parets

Culture Unbound : «Objectivació, mesurament i estandardització»

Aquest número de 'Culture Unbound' publica un interessant dossier temàtic titulat “Objectification, measurament and standardization”, editat per Tord Larsen, amb articles que, des de diferents disciplines, analitzen les tendències actuals en indicadors socials i mesurament d’aspectes relacionats amb la governabilitat, la gestió, l’educació i la innovació tecnològica.