Parekh, Bhikhu
Bhikhu Chotalal Parekh (Amalsad, 1935)
Nascut a la Índia, ingressà a la Universitat de Bombai a l’edat de 15 i obtingué la llicenciatura en 1954. Realitzà els seus estudis de postgrau a la London School of Economics en 1959 on es doctorà en 1966.
Va desenvolupar tasques pedagògiques a diferents universitats com la London School of Economics, la Universitat de Glasgow i la Universitat de Hull. Fou vicerector a la Universitat Maharaja de Baroda Savajirao (Índia). Ocupà la Càtedra Centenari al Centre per a l’Estudi de la Governança Global de la Londos School of Economics i la Càtedra de Filosofia Política a la Universitat de Westminster. Professor de recerca de l’Acadèmia Britànica, en 2002 va ocupar el càrrec de president de l’Academy of Learned Societies in the Social Sciences.
Ha estat guardonat amb diversos premis entre els quals citaríem el Royal Society of Arts (1988), Academy of Learned Societies in the Social Sciences (1999), Special Lifetime Achievement Award de la BBC (1999) o el Distinguished Global Thinker Award (2005). Fou membre de la British Academy el mateix any en què va obtenir el Doctor Honoris Causa a la University of Essex (2003). En 2007, fou guardonat amb el Padma Bhushan concedit pel govern de la Índia.
A l’entorn de la igualtat racial i el multiculturalisme, fou president de la Commission on the Future of Multi-Ethnic Britain (1998-2000) pel qual elaborà l’informe conegut com Parekh Report que ha estat fonament pel debat sobre el multiculturalisme al Regne Unit al segle XXI.
Entre les seves publicacions podríem esmentar:
- Repensando el multiculturalismo: diversidad cultural y teoría política. (2005)
- A New politics of identity: political principles for an interdependent world (2008)
- Rethinking Multiculturalism Harvard University Press, 2000
En qualitat de professor de Teoria Política a la London School of Economics, Parekh participà en Interacció 2008 al voltant de Polítiques per al diàleg intercultural a escala local, on desenvolupà la ponència La interculturalitat des del pensament.