Michel Wieworka inaugurarà Interacció'10

Des de l’àmbit de les ciències socials se sap que les identitats són canviants i que la individualitat va més enllà de la reproducció mimètica de les identitats. La democràcia s’enfronta, llavors, a desafiaments complexos, com ara la conciliació de les identitats culturals i la democràcia. Malgrat que la globalització té lloc dins les fronteres particulars les polítiques culturals van més enllà del tradicional Estat-nació.

Aquest serà un dels eixos importants de la intervenció de Michel Wieviorka, un dels sociòlegs més prestigiosos de França, el qual ha difós una part del seu treball des de la reputada Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales de París.


Rol actiu i participatiu dels ciutadans

Al mateix temps Wieviorka analitzarà la tendència cap a un rol més actiu i participatiu dels ciutadans, tot reflexionant sobre l’abast real d’aquesta nova realitat. Aquesta argumentació incidirà també en els punts i els entorns en què es detecta aquesta tendència, sense oblidar el contrast entre la concepció francesa de participació, molt basada en l’assistència, i la nova manera de concebre-la, basada en una participació activa. El marc de la conferència abastarà, així doncs, els estats europeus i les polítiques culturals que cal establir per encoratjar la participació.

Una intervenció, en resum, que abordarà de manera minuciosa conceptes tan cabdals com la democràcia cultural, la participació i les tensions entre els drets individuals i la col·lectivitat.