teatre

“Re-connecta’t”: Quan el teatre es converteix en la millor medicina per als joves


L’Hospitalet de Llobregat es convertirà en l’escenari d’una innovadora recerca que combina arts escèniques i salut mental. Plàudite Teatre, en col·laboració amb un equip investigador d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i amb el suport financer del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, posa en marxa el projecte Re-connecta’t, amb l’objectiu d’investigar com la pràctica regular del teatre pot impactar positivament en el benestar emocional i el desenvolupament d’infants i joves.

Dia Mundial del Teatre 2023: arts escèniques contra l’abisme


 

El Dia Mundial del Teatre fou creat per l'International Theatre Institute (ITI, Organització Mundial per a les Arts Escèniques) el 27 de març de 1962, quan es va obrir la temporada del Teatre de les Nacions a París. 

Un any més, des d’Interacció ens sumem a la seva commemoració per tal de posar en valor i reivindicar el valor de les arts escèniques com a motors per al canvi i la transformació socials.

Per a fer-ho, compartim el manifest de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, així com el manifest internacional de l'ITI.

Dia Mundial del Teatre 2022. Visca el teatre!

Un any més, el 27 de març, ens sumem a la commemoració del Dia Mundial del Teatre, una jornada que se celebra arreu del món amb l’objectiu de donar visibilitat i reivindicar el valor de les arts escèniques. 

 

El teatre planteja preguntes. Les respostes són de cadascú.

Dia Mundial del Teatre 2021. Tothom al teatre!


Un any més, el 27 de març, ens sumem a la commemoració del Dia Mundial del Teatre, una jornada que se celebra arreu del món amb l’objectiu de donar visibilitat i reivindicar el valor de les arts escèniques. 

El Dia Mundial del Teatre fou creat per l'International Theatre Institute (ITI) el 27 de març de 1962, quan es va obrir la temporada del Teatre de les Nacions a París.  Des de llavors, cada any l'ITI convida una figura important del món de les arts escèniques a escriure un missatge amb motiu de la diada en què comparteixi les seves reflexions sobre el teatre i la cultura de la pau.

Després d'un any molt dur per al sector, el món escènic, en aquest cas el del teatre, vol reivindicar-se i, sobretot, animar els espectadors a tornar a omplir les butaques. Tothom al teatre!

Dia Mundial del Teatre 2020

Tornarem a aixecar el teló

Manifest de l’AADPC del Dia Mundial del Teatre 2020


 


Aquest 27 de març de 2020 estem en crisi sanitària, social i econòmica general. I molt abans, en crisi social i econòmica per al sector de la cultura i concretament del teatre. Fa molt de temps que es pateixen unes retallades i una inseguretat preocupants que afecten a les productores, les companyies, als teatres, i sobretot a l’actriu i l’actor. Per desgràcia no és cap novetat si diem que a Catalunya un alt percentatge dels actors i les actrius, directors i directores, dramaturgs i dramaturgues i la majoria de feines relacionades amb els espectacles en directe, ens trobem en una situació d’una precarietat extrema.

Res de nou, oi? Doncs malgrat tot, els actors i actrius, directors i directores, dramaturgs i dramaturgues seguim creant, muntant i presentant espectacles per a tu, públic.

La cultura, el teatre, ens fa humans, fa de mirall de la nostra condició, amb els valors i misèries, fortaleses i pors que vivim cada dia, és un bé de primera necessitat. Tampoc és nou, oi? No us fa la sensació que ho diem i ho escoltem sempre els mateixos?

Et necessitem. Ens necessitem!

Dia Mundial del Teatre 2019

Avui 27 de març celebrem el Dia Mundial del Teatre a través del missatge de l'Institut Internacional del Teatre ((ITI) i del manifest conjunt de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), la Federació de Grups Amateurs de Teatre i la Xarxa de Teatre d’Ateneus de Catalunya (XTAC) que, enguany, ha escrit  l’actor i clown, Guillem Albà.

Text íntegre aquí:

Dia Mundial del Teatre 2018

Missatge de l’AADPC del Dia Mundial del Teatre 2018

Enguany, l’encarregada de llegir el manifest serà l’actriu i directora Imma Colomer. Aquí teniu el text oficial:

És un honor i a la vegada una feinada que agraeixo.

Dia Mundial del Teatre 2017. Pepa López invoca la deessa Talia

L'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) ha confiat enguany a Pepa López, reconeguda actriu valenciana de teatre, cinema i televisió, la tasca de fer el manifest català del Dia Mundial del Teatre, que cada any se celebra el 27 de març. El missatge que llança l’actriu reivindica un paper més destacat de la cultura en la societat, perquè «la cultura és el pa i la sal, la medicina i l’aliment de l’ànima», i davant el panorama crític actual ho fa en forma d’invocacions a la deessa del teatre, Talia, perquè la cultura sigui prioritat per a governants i ciutadans i es respecti la igualtat de gènere en el mercat laboral.

Dia Mundial del Teatre 2016. Contra la precarietat laboral en el món del teatre

El proper diumenge 27 de març és el Dia Mundial del Teatre i  per segon any consecutiu l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) publica el seu Manifest del Dia Mundial del Teatre en format video per tal de donar visibilitat a la realitat laboral de gran part dels professionals de les arts escèniques del nostre país. Apunten que el 55 % dels actors no arriben al salari mínim interprofessional.  També afirmen que el 73 % dels intèrprets no poden viure només amb els ingressos que perceben de la seva activitat professional, que el 65 % no aconsegueix treballar més de tres mesos l’any, o que només el 27 % de la professió reconeix haver tingut feina suficient durant els darrers 15 anys. 


Dia Mundial del Teatre 2015. Llarga vida al teatre!

L’AADPC encarrega anualment a una personalitat destacada que faci un manifest català del Dia Mundial del Teatre, però enguany l’associació ha donat veu a diversos professionals del sector. El motiu: dirigir-se a la ciutadania per demanar complicitat. Posant en dubte el lema “The show must go on”, cares conegudes expliquen com es reparteix una entrada entre impostos i costos, i el que queda a tots els professionals que fan possible un espectacle, i clamen un seguit de demandes per salvar el sector, com la reducció de l’IVA cultural.