Hackejar les institucions

Hacking inside Black Book | LAAAB

Heu pensat mai en altres maneres de fer projectes per al bé comú o heu sentit la necessitat d'explorar i experimentar nous camins en els àmbits de la participació ciutadana, la democràcia avançada, la cultura lliure o la innovació social? Tot plegat esdevé una zona de confluencia de metodologies que es solen anomenar d’innovació ciutadana. Veiem com s'ho maneguen per fer les institucions més participatives, des de dins.

L’objectiu que proposa aquest projecte, és treballar des de dins del propi sistema promovent canvis perquè les organitzacions afrontin una transició justa i plural a la societat del coneixement, permetent obrir-se a tota la ciutadania i a la seva energia entorn de les nostres institucions per tal de cooperar-hi. El llibre, va ser editat gràcies a la metodologia book sprint (llibre ràpid) durant l'esdeveniment Campus LAAAB amb la participació del conjunt d'assistents.

Font: "Abrir instituciones desde dentro"
 

Sobre innovació social, govern obert, laboratoris ciutadans i cultura lliure.

La cocreació d’aquesta publicació permet que els diversos textos arribin a racons tan diversos sobre la cultura d’obrir les institucions com ara els laboratoris ciutadans iberoamericans, el tractament de gènere i racialització, la ciència ciutadana o els procomuns. També ho fa en camps com la cultura digital o les perifèries dels laboratoris rurals, en definitiva de tot el que comporta la democràcia participativa, sigui a través de xarxes de comunitats d’empoderament com de laboratoris ciutadans participatius

Com a exemple, trobem la metodologia dels LABIC que va ser implementada anys abans per MediaLab Prado (Madrid) i el seu projecte Interactius, uns tallers de prototipat col·laboratiu al voltant de la cultura lliure. El model LABIC reuneix fins a un centenar de participants de tots els països d'Iberoamèrica al voltant de deu equips, que treballen durant dues setmanes en els seus respectius projectes, posant l'accent en la cooperació amb les comunitats, creant una atmosfera col·laborativa i d'intercanvi de sabers i cultures que culmina amb una presentació dels prototips que acaba convertint-se en una festa i un torrent de creativitat, aprenentatges i emotivitat.
 

Il·lustració sobre 'Cultura lliure' dins la publicació "Abrir instituciones desde dentro"

 

El recull d’idees que aporta aquest llibre coral tracta sobretot dels laboratoris d'innovació ciutadana com una eina immillorable per propiciar el canvi de paradigma de les grans institucions públiques, fent imprescindible l’ús de la revolució digital d’aquest segle, pel que pot aportar en profundes transformacions socials, polítiques, econòmiques i culturals. Una revolució, que com el mateix impulsor del llibre conclou, vindrà des de dins o no vindrà.
 


Per a més informació, podeu consultar el document complet:

PDF   Abrir instituciones desde dentro [Hacking Inside Black Book]






 

Inicieu sessió registreu-vos per a enviar comentari