Alemanya. Anuari de la política cultural 2013: Política cultural i planificació

Tots arrosseguem la mateixa creu, fins i tot els alemanys...

Com cada any pels voltants del solstici d’estiu, el sector cultural alemany celebra els seus ‘estats generals’ o  ‘Kulturpolitischer Bundeskongress’. En l’edició de 2013 el congrés va tenir com a tema central la planificació cultural . Els principals continguts del congrés ja estan disponibles en la publicació  «Jahrbuch für Kulturpolitik 2013: Kulturpolitik und Planung» que ara ressenyem. Per bé que la distància cultural i, sobretot, econòmica amb la potència europea ens pugui sembla sideral, si ens atenem a les temàtiques principals i inquietuds posades de manifest al congrés, amb propietat podríem dir que ens evoca aquella 'vella, coneguda olor'.


I és que a Alemanya han parlat de ‘castells culturals’ tal i com aquí parlem de mastodonts de totxo i ciment, amb ominosos ‘vaixells insígnia’ passats de voles pressupostàries com ara la Filharmònica de l’Elba a Hamburg. A Alemanya han parlat d’una respectable xarxa de teatres a l’exRDA que es deixà morir de pena tot contemplant com es construïen nous equipaments que ara no es poden mantenir: els sona la música? A Alemanya han parlat d’ordenació, de legislació i de planificació cultural. Han parlat de trobar equilibris entre rigidesa normativa i agència. D’estires i arronses competencials entre Lands i municipis, començant per la decisió de Rin del Nord-Wesfàlia de redactar el que seria la primera llei general de la cultura a un land...Han parlat de participació i d’educació artística i de la seva governança... I és que qui estigui lliure de pec(c)at que llenci la primera pedra...

Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris

2 comentaris

Rubio Arostegui, Juan Arturo

Santi, bon dia

Me imagino que el informe está en alemán.... puedes ampliar algo sobre si el informe habla de Agencialización de las principales instituciones culturales del país. También si pudieras profundizar sobre el asunto de la educación artística en un país federal.

Gracias y un abrazo,

Arturo Rubio

Martinez Illa, Santiago

Bon dia Arturo

He fet la ressenya a partir del resum de ponències al congrés i dels apartats del llibre. Encara no he llegit el llibre sencer. Quan pugui m'ho miro a veure si et puc donar alguna orientació.

Salut!