Echosciences: com dinamitzar una xarxa territorial de cultura científica

Echosciences | CCSTI La Casemate

Una de les missions fonamentals dels centres de cultura científica, tècnica i industrial francesos (els CCSTI, dels quals ja us vam parlar en aquesta entrada) és la dinamització del territori amb el desenvolupament d’activitats d’aquests àmbits. Creada en 2012 a iniciativa del CCSTI La Casemate de Grenoble i seguint aquest ojectiu, Echosciences es va convertir en la primera xarxa social territorial d'aficionats i d'actors de les ciències i la tecnologia, una plataforma col·laborativa que ofereix als seus membres eines per a incentivar l’intercanvi d'experiències.

El CCSTI La Casemate va ser el primer centre de ciències francès, als anys 70, que va introduir la informàtica i el món digital en les seves exposicions i ofereix, avui, un escenari que convida els usuaris a l’experimentació entre la «CSTI» i l’entorn digital amb l’objectiu de dinamitzar i mobilitzar cada vegada a més habitants del territori en qüestions com la innovació, la creació, la investigació o el desenvolupament sostenible, reforçant les capacitats d’apoderament de la societat local.

Com funciona?

Desenvolupat en el marc de l’explosió de l’ús del web social (blocs, twitter, youtube...), Echosciences permet realitzar un cens de forma col·laborativa d’iniciatives, esdeveniments, bones pràctiques i altres informacions del territori on s’ubica, elaborat per professionals i amateurs dels àmbits de la cultura científica i digital. Alhora, es tracta d’una vitrina per donar a conèixer els projectes o idees amb què estan treballant institucions i persones i una plataforma d’intercanvi d’informacions. El funcionament de la xarxa es basa en l’horitzontalitat, el seu caràcter reflexiu i la confiança, ja que no cal validació de les inscripcions per fer-se membre i la moderació dels continguts publicats es fa a posteriori per la pròpia comunitat, el que comporta certs riscos però minimitza les barreres d’entrada i potencia el treball col·lectiu.

D’entre els membres més comuns d’aquesta xarxa trobem mediadors, professors, estudiants i doctorants, científics, representants d’institucions i entitats científiques i culturals (museus, universitats...), col·lectius locals i altres amateurs de la ciència. Així mateix, la plataforma també s’adreça a aquelles persones interessades ocasionalment per la ciència, com periodistes, artistes, bloggers o altres professionals d’àmbits no científics.

Pel que fa a La Casemate, aquesta eina ha facilitat a l’organització la tasca d’identificació i mapatge de les estructures i projectes existents al territori, l’establiment d’un diàleg i un contacte privilegiat amb els actors, dades sobre la participació dels públics i altres informacions rellevants de la xarxa, com de la resta de les plataformes Echosciences d’altres regions.

El lloc web Echosciences s’organitza fonamentalment a partir dels següents espais:

1. Mapes. Elaborats de forma col·laborativa, permeten descobrir els esdeveniments, tallers o conferències que tenen lloc al territori.

2. Espais personals. A banda de tractar-se dels perfils dels membres de la xarxa, des d’on poden gestionar les publicacions i les notificacions, es configuren per rebre informacions adaptades als seus interessos.

3. Formes de contribució. Els membres poden publicar articles, curar continguts trobats a la xarxa, proposar debats, esdeveniments (tallers, conferències, exposicions...), anuncis (concursos, ofertes de treball...) o campanyes de finançament participatiu de projectes.

4. Comunitats. La plataforma permet la creació de comunitats més petites amb interessos especialitzats per temàtiques (neurociència, robòtica...) o grups d’investigadors o assistents a esdeveniments, com ara congressos. Cada comunitat gestiona de forma autònoma el seu espai.

Després de l’èxit d’aquesta primera experiència, s’ha fomentat la implantació d’aquest model en altres regions, amb l’objectiu que qualsevol altre centre de cultura científica de referència pugui desenvolupar la seva pròpia xarxa Echosciences. A banda de la inversió inicial necessària per al desenvolupament de l’Echosciences Grenoble (94.000€, cofinançat per diverses institucions), la implementació d’una versió en un nou territori és possible amb una petita inversió de 3.000€, el primer any, i de tan sols uns 1200€ per als anys següents, gràcies a la implicació de la comunitat en el manteniment de la plataforma. Prenem nota.

Per saber més sobre els CCSTI consulteu aquest post a Interacció.

HTML Echosciences Grenoble

HTML Echosciences


Inicieu sessió registreu-vos per a enviar comentaris