Idees i propostes per a la celebració de festes majors en període de desconfinament

Les festes majors commemoren un fet important de la història o tradició d'un municipi, esdevenen un dels esdeveniments més destacats de cada població, i són el punt de trobada d'una comunitat local que es reuneix anualment a l'entorn d'uns escenaris comuns i que afirma la seva existència com a col·lectiu a partir d'uns referents simbòlics compartits.
 


 

En aquests moments, i com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus, ens trobem en un procés de desconfinament que afectarà de manera desigual en el temps al nostre territori. Tal i com s'està dissenyant aquesta desescalada, tot indica que aquest tipus de celebracions seran les últimes en ser autoritzades, i amb unes mesures estrictes que limitaran les concentracions de ciutadans. 

Davant aquestes restriccions, proposem buscar maneres alternatives de mantenir i potenciar aquest efecte socialitzador que representen les festes majors i seguir donant visibilitat a la diversitat cultural i associativa dels nostres municipis. Per això, en els propers dies us proposarem algunes idees per a poder programar activitats de festa compatibles amb les diferents fases de desescalada en que es trobi el vostre municipi. 

Recordem també que la Diputació de Barcelona dona suport a les activitats culturals de les festes majors a través dels seus fons de prestació econòmica, els podeu consultar aquí


 

Fases del pla de transició cap a una nova normalitat 


El passat 28 d’abril el Govern d’Espanya va aprovar el «Plan para la Transición hacia una Nueva Normalidad» que estableix una previsió cronològica orientativa per a l’aixecament de les limitacions establertes en l’estat d’alarma decretat aquestes setmanes prèvies. 


Però aquesta previsió en el temps de transició d’una fase a l’altra pot variar en funció de l’evolució de l’epidèmia a cada territori. Per tant, les properes setmanes i mesos, cada municipi haurà de restar atent a les restriccions que es mantindran o s’aixecaran a la seva demarcació per saber exactament quines activitats culturals es podran realitzar, i amb quins aforaments. Caldrà estar també pendents de l’adopció de possibles noves mesures addicionals per part de les diferents administracions públiques. 


En un principi, però, podeu consultar les activitats culturals i de divulgació científica que es podran fer a cada una de les fases previstes per a aquest procés de desescalada en el mateix «Plan para la Transición hacia una Nueva Normalidad»


 

Com són les noves festes majors confinades
 

A continuació, podeu trobar alguns exemples de municipis que ja han adaptat les seves festes majors a les restriccions imposades per aquest estat d’alarma. I com, davant la impossibilitat de celebrar actes públics, han traslladat en la mesura del possible, part de la programació festiva que tenien prevista al format virtual.

Per la seva banda, des de l’associacionisme i la cultura popular també es comença a repensar com es pot anar recuperant l’activitat. 



Idees i propostes per a festes majors en període de desconfinament

Al web del CERC, hi trobareu algunes idees, propostes i recursos per tal de poder viure i mantenir el sentiment de festa major des de casa, de manera virtual o des dels equipaments, carrers i espais públics. Sempre però, prioritzant i tenint en compte en tot moment, les mesures de seguretat i distanciament social requerides a cada moment, i adaptant les activitats als aforaments permesos a cada nova fase de desconfinament.

 

Entreu a la pàgina de Festes Majors del web del CERC per veure'n totes les propostes.


 

Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris