Incubadora digital per a museus


Convocatòria del programa incubadora DOORS per a projectes de digitalització per a museus petits i mitjans
 

DOORS, la Incubadora Digital de Museus, cofinançada pel programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea, preveu la prestació de suport financer per a activitats subvencionables orientades a la consecució dels objectius definits per tercers. 
 

DOORS convida els museus petits i mitjans d'arreu d'Europa a presentar propostes pilot per a un programa d'incubació en dues etapes. 
 
 

Per a la present convocatòria oberta, els museus (i els tàndems col·laboratius) han de presentar propostes de pilots digitals que puguin beneficiar les seves institucions i ajudar-les a preparar l'escenari per a una transformació digital a llarg termini.
 

 • Se seleccionaran 40 museus per participar en la primera etapa del programa d'incubació centrat en l'aprenentatge compartit. Els museus participants tindran l'oportunitat de refinar les seves propostes i sol·licitar la segona fase del programa d'incubació. 
   

 • Seran seleccionats 20 museus per continuar en la segona etapa del programa d'incubació amb la implementació pràctica dels seus pilots digitals. 
   

Els pilots s'han de desenvolupar en una de les quatre àrees concretes d'innovació: 
 

 • Innovació en l'anàlisi i la implicació de l'audiència. 
   

 • Nous models de distribució de continguts i ingressos. 
   

 • Estratègies d'integració d'infraestructures.
    

 • Programes TIC experimentals. 
   

El programa d'incubació DOORS és una oportunitat única per a l'avenç estratègic de museus petits i mitjans interessats a aconseguir una transformació digital, accedir a l'experiència internacional i finançament per iniciar i/o donar suport als seus viatges digitals. 
 

El consorci facilitarà a les institucions: 
 

 • Accés a un ampli conjunt d'experts internacionals, proveïdors tecnològics i coneixements d'indústries amb més coneixements digitals.
    

 • Accés a una àmplia gamma d'avaluacions digitals i recursos de creació d'estratègies per als museus. 
   

 • Suport a mida per a les necessitats de cada organització pilot per iniciar la seva transformació digital.
    

 • Ampli procés d'intercanvi de coneixement per conèixer altres projectes de digitalització rellevants.
    

 • Oportunitats de networking. 
   

 • Ajuda a integrar noves ofertes digitals a la seva oferta establerta.
    

 • Suport econòmic: 1.500 € (dels quals 750 € són una quota de taller obligatòria) en la primera etapa d'incubació i fins a 27.000 € per desenvolupar un projecte pilot si l'organització és seleccionada per a la segona etapa. 
    
   

  Poden participar en la convocatòria oberta les següents entitats culturals:
  

 • museus petits o mitjans, centres científics, jardins botànics, arxius, biblioteques.
   

 • També són elegibles els centres de visitants amb missions principalment culturals, mentre que les sales d'exposició i els centres de visitants amb objectius principalment comercials, els museus emergents, mòbils i temporals queden exclosos de la convocatòria oberta. 
   
 • Altres organitzacions culturals (com ara galeries d'art, centres d'art, festivals, etc.) són elegibles si poden acreditar una activitat cultural permanent i continuada durant almenys dos anys i justificar una clara rellevància del pilot per a l'estratègia global de la seva organització. 
   

 • Poden participar-hi els museus purament en línia o virtuals sempre que tinguin almenys 2 anys d'existència i tinguin caràcter permanent. 
    
   

Juntament amb les aplicacions institucionals individuals, DOORS fomenta fortament les col·laboracions i les aplicacions en tàndem. Les sol·licituds en tàndem han de definir un sol·licitant principal que serà totalment responsable de sotmetre's al programa d'incubació i de seguir implementant el pilot. 
 

En el context de DOORS, un pilot és un projecte relacionat amb la digitalització dels museus, concebut per institucions de manera individual o conjunta i desenvolupat en col·laboració amb el sector tecnològic i/o creatiu. Un pilot pot ser un projecte completament nou o una fase en una transformació a llarg termini que assoleix resultats tangibles dins del període determinat de la segona etapa d'incubació (és a dir, 9 mesos). 
 

Les activitats pilot poden orientar-se a diferents àmbits de la digitalització dels museus, com ara la gestió de col·leccions i actius, producció i preservació de continguts, control d'accés i mediació, màrqueting i vendes, comunicació, administració i govern, recursos humans, infraestructura tècnica i informàtica. 
 

Els sol·licitants poden presentar propostes orientades a la innovació digital per als serveis en línia (presència digital a la web i accés mòbil), per a serveis in situ (incloses les TIC com ara el big data o l'aprenentatge automàtic per analitzar processos o audiències del dia a dia) i serveis que connecten el mon en línia i el presencial. 
 


 

Pressupost: 570.000,00 euros (subvencions de 1.500€ en la primera fase, i de fins a 27.000€ en la segona fase)

Data límit: 13/02/2022 


 
 
 

Per saber-ne més
 

Convocatòria Digital Incubator for Museums

Text de la Convocatòria

 
 
  

Internacional Diba
 

Oficina d’Europa i Estratègia Internacional (OEEI) 

    
 

___________________________________________________________________________