Museus en l'era digital: esborrar la frontera


"CTRL" és el primer programa cultural focalitzat exclusivament en les noves possibilitats i oportunitats que ofereixen les tecnologies digitals, tant a la creació com al consum de cultura. El podem veure a TV3  i ens permet descobrir una generació de creadores i creadors digitals que estan canviant la manera d'entendre les arts i les lletres. La tecnologia digital ho canvia tot.
 
Quan es dilueixen els límits temporals i espacials, s'esborra la frontera entre l'obra i qui la contempla. Gràcies a la revolució digital, el món de l'exhibició cultural viu un procés de reinvenció absoluta. Un concepte museístic per al futur és el de l'Ideal Barcelona, amb una sala immersiva de més de mil metres quadrats, amb 27 projectors, que converteix en mainstream la comprensió de l'art. Si és per mirar, potser no cal tenir l'obra físicament al davant; i, a l'inrevés, si tenim l'obra al davant, ¿per què no tocar-la? El Museu Episcopal de Vic, amb la col·laboració de Giravolt, imprimeix obres medievals en 3D perquè puguin ser tocades. El presentador radiofònic Quim Morales es crea un avatar i visita un festival artístic sense moure's de la ràdio, i s'apropa a Futura Space, al Poblenou, per conèixer com seran els avatars d'aquí a cinc anys. I la Jacqueline Glarner, comunicadora especialitzada en museografia, ens porta a descobrir les Empúries i Ullastret de fa dos mil·lenis.


 


 

 
  Podeu veure els capítols anteriors també al seu web d'alacarta.cat        


 


 

_____________________________________________________________________