Quins són els perfils i habilitats digitals necessàries per al museu d’avui?


Conxa Rodà
 

Les competències digitals són cada vegada més necessàries en qualsevol àmbit de la cultura i, especialment, en el dels museus. Els perfils professionals del món museístic requereixen unes aptituds específiques per fer front a una societat canviant – evidenciades amb la pandèmia – per tal d’oferir experiències que involucrin els visitants habituals i conquerir nous públics.

L’experta en estratègies digitals Conxa Rodà ha elaborat un exhaustiu recull de més de 300 pàgines que aborda les competències digitals més demandades i que pretén ser una eina útil per als professionals dels museus i d’altres organitzacions culturals, de l’àmbit acadèmic i càrrecs públics.

 

Interacció Aplicació online del Museu de l’Acròpolis

Aplicació online del Museu de l’Acròpolis que permet als usuaris navegar a través d’una línia del temps interactiva | xronologio.theacropolismuseum.gr
 


El document “Digital profiles/skills in museums today” abasta aspectes digitals estratègics relacionats amb l’experiència i la participació dels visitants dels museus, la creació de continguts, la comunicació o la seva avaluació.

En aquest recull hi trobem gràfics, llistats i extractes bibliogràfics sobre departaments i funcions digitals existents a museus d’arreu del món, exemples d’ofertes laborals i les competències digitals sol·licitades, recursos per a la formació i l’aprenentatge, testimonis d’experts i referències sobre el panorama de treball post-Covid.

L’interès d’aquest document recau, tant en l’extensió de la mostra, com en la facilitat per accedir a les fonts i documents originals mitjançant els enllaços proporcionats per a cada entrada, fet que permet obtenir-ne una visió en profunditat i contextualitzada.
 

L’autora aporta, així mateix, unes reflexions finals que recollim tot seguit:
 

 • Existeix una gran necessitat de millorar la formació i adquisició de capacitats digitals perquè els museus puguin afrontar amb èxit els reptes digitals i la seva transformació en el context actual.
   

 • Qualsevol funció en el museu ha d’estar preparada per fer front a la qüestió digital, motiu pel qual l’aprenentatge ha de ser constant.
   

 • Els museus, en general, es queden enrere pel que fa a la transformació digital.
   

 • Els museus necessiten incorporar als seus equips perfils digitals altament qualificats, urgentment.
   

 • Les funcions relacionades amb l’estratègia, l’experiència i la participació digitals estan en auge i no paren de sorgir nous perfils.
   

 • La qüestió digital cal que s’abordi de forma holística i estratègica a tota l’organització.

 
 


 

Podeu consultar i descarregar-vos l’informe:
 

Rodà, C. (2022). Digital profiles/skills in museums todaywww.researchgate.net/publication/358119304_Digital-Profiles-Skills-in-Museums_v3_ConxaRoda_2022

 


 


 

_____________________________________________________________________