RESHAPE: un experiment col·laboratiu per al canvi de paradigma en les arts


Reshape
 

Les veus que, darrerament, reclamen una transició cap a un ecosistema artístic alternatiu, més just i en consonància amb els diversos contextos socials locals, es multipliquen. RESHAPE, un projecte de recerca col·laborativa i desenvolupament, proposa instruments per avançar en aquesta línia i unificant iniciatives europees i del sud mediterrani.

Durant el procés de recerca dut a terme durant tres anys, 40 artistes i treballadors de la cultura i 19 organitzacions artístiques han experimentat amb models organitzatius, estructures i pràctiques alternatives per proposar eines en consonància amb el paper social de les arts, mitjançant un procés bottom-up.
 
 

reshape_grafic


 
Els cinc temes als voltant dels quals s’articula el treball desenvolupat en el marc del projecte són art i ciutadania, models de governança equitativa, el valor de l’art en el teixit social, economia solidària i pràctiques artístiques transnacionals/postnacionals. El directori disponible al lloc web ens permet conèixer els projectes i artistes relacionats amb aquestes categories; a casa nostra hi trobem iniciatives com Idensitat o el Mapa de Mobilitat Cultural del Nord d'Àfrica (NACMM).

Els resultats d’aquest procés s’hi han reflectit en una sèrie de prototips que esdevenen una eina útil per fer la transició cap a unes pràctiques artístiques més sostenibles, permetent adaptar-les a les necessitats del projecte. Els recollim tot seguit:
 

 • Governança del possible: proposta per a una nou model de governança de les arts en l’Europa occidental, defugint del paradigma neoliberal;

 • Manual de pràctiques transnacionals i postnacionals: parteix de la idea que traspassar fronteres en l’àmbit dels projectes artístic no ha d’estar necessàriament lligat a la idea d’internacionalitat, en tant que les nacions-estat no defineixen el treball artístic;

 • Caixa d'eines ‘The Gamified Workshop: un joc dissenyat per als equips que acaben d'iniciar la seva incursió en projectes artístics i culturals basats en la solidaritat, facilitant la comunicació entre els membres;
   
   

The Gamified Workshop

The Gamified Workshop
 
 

 • L'impost de solidaritat: s’endinsa en les dinàmiques de poder existents en els projectes culturals, el control creatiu, la diversitat i l'elegibilitat;

 • ArtBnB: projecte que pretén mobilitzar recursos per crear un fons de solidaritat per recolçar artistes de col·lectius vulnerables mitjançant el lloguer o l’intercanvi d’espais culturals;
 • Departament d'Imaginació Civil: departament fictici que dota de recursos a la "imaginació civil" com a acte radical per a remodelar les realitats de manera poètica, pràctica i política;

 • El valor de l'art en el teixit social: sensibilitza sobre la posició de l'artista i l'impacte, tangible i intangible, de l'art en el teixit social, més focalitzat en el procés que en el resultat;

 • Avaluació - Actors, valors i mètriques: examina les maneres, valors, mètodes i mètriques d'avaluació amb l'objectiu de desenvolupar pràctiques d'avaluació més orgàniques i bottom-up; proposa un senzill sistema per respondre una sèrie de preguntes sobre aspectes culturals, mediambientals, socials i financers.
   

A banda, el lloc web ofereix una selecció de textos que van servir d’inspiració per a la confecció dels prototips i que revisen temes com la sobreproducció, la feminització, el futur del treball artístic i dels espais culturals o la politització del sistema.


 
 Més informació:
 

Visiteu el lloc web del projecte RESHAPE


 


 

_____________________________________________________________________