La Casa del Bosc

         

La Casa del Bosc és un espai cultural i social dirigit per Berta Puigdemasa. Puigdemasa és arpista de formació clàssica (Conservatori de Barcelona, Real Conservatorio Superior de Música de Madrid, Koninklijk Conservatorium Den Haag, Conservatoire National Régional de Paris, École Normale de Musique de Paris i Université Paris Sorbonne), està en constant recerca d’innovació sonora, artística i cultural, directora del Curs Internacional d'Arpa Horta de Lleida i amb varis discs publicats. La casa i el seu entorn està en un procés embrionari, la seva transformació va començar fa poc més de dos anys. Aquest espai es localitza al Camí de Rufea, a l'horta de Lleida, a poc més de 4 km del centre de la ciutat.  

La singularitat  i innovació d'aquest nou espai és l'ubicació, el paratge i la idea de crear un espai en el camp on desenvolupar activitats culturals i socials en un entorn natural de desconnexió. És tan sols quatre quilometres del centre de la ciutat, a la que es pot arribar amb una caminada de poc més de 30'. La peculiaritat del projecte és ple de romanticisme i utopia en un moment actual distòpic que ens dona un alè d'esperança en una societat capitalista, mercantilista i estressant on som captius dels tempos que ens marca la societat de consum. 

           
 

La Casa del Bosc’, un espai que uneix cultura i natura a l’Horta de Lleida 

         
 

       
    La Berta ens explica els seus objectius:
 

  •  Transformar aquest camp de monocultiu en un bosc que afavoreixi la diversitat.

  •  Crear un espai social en un entorn natural per poder connectar amb la natura i els seus beneficis.

  •  Adequar l'espai on poder realitzar programació cultural (música, teatre, circ, poesia, pintura), social (xerrades, tallers, cercles de dones) i espiritual (tallers, retirs de meditació, creixement personal).  

  •  Oferir un servei de zona de cultiu per a persones que vulguin fer hort. 
     

L'espai es caracteritza per tres antigues construccions en un terreny de 1,5 hectàrees de monocultiu d'alfals. Una de les antigues construccions s'ha rehabilitat seguint els principis de l'arquitectura sostenible per transformar-se en casa passiva i el màxim respectuosa amb el planeta, actual vivenda de l'artista i la seva familia.  L'assessorament de la rehabilitació s'està fent per l'arquitecte Josep Maria Puigdemasa Hospital, pare de l'artista i reconegut arquitecte de les terres ponentines per projectes sostenibles com l'auditori de palla per concert als 4 elements (una construcció efímera que es va realitzar a partir de bales de palla per a més de 400 espectadors).  

  
Una segona construcció en projecte del complexe és una sala diàfana de 60m2 i 6m d'altura que s'està rehabilitant com a sala destinada a residències artístiques i programació cultural. També s'ha projectat una estructura circular de 200m2 desmuntable i amb paviment adequat per a taller de dansa, concerts, espectacle oberta enmig del camp.  

En el mateix espai, actualment s'han condicionat 4 caravanes on s'allotgen persones visitants que col·laboren en la reconversió d'aquest espai o que volen conviure en el projecte en estades curtes de temps a través de l'organització Woof a nivell d'intercanvi internacional. Aquest tipus de col·laboracions es retro alimenten de la col·laboració en xarxa de voluntaris en granges sostenibles, alguns d'ells arribats d'altres països. 

Actualment durant aquest procés de rehabilitació s'estan duent a terme concerts, espectacles de petit format a l'aire lliure sota, tallers de dansa expansiva, estaticdance, cercle de dones, cinema a la fresca, trobades culinàries, etc. 

Durant els mesos d'hivern  s'ha dut a terme la reforestació del terreny amb una plantada d'arbres. S'han fet actuacions per l'estalvi d'aigua com un wc sec, sistema de filtració d'aigües grises per tal que l'ús que l'espècie humana fa de les aigües no repercuteixi negativament en altres espècies i instal·lació d'un sistema de reg eficaç. 

Per tenir cura de la terra s'han fet les intervencions tenint cura mitjançant processos lliures de químics i seguint els principis de la permacultura i agricultura regenerativa, reintroducció d’espècies autòctones i cultiu de llavors tradicionals.

El finançament del projecte pretén ser autosostenible i autogestionable amb propostes com l'intercanvi de productes i aportacions voluntàries. No descarta el finançament públic, però actualment està en un procés de finançament col·lectiu disponible en la pàgina web de Goteo. 

El projecte fa bandera d'alguns punts claus de l'Agenda 30 de desenvolupament sostenible com salut i benestar, igualtat de gènere, vida dels ecosistemes terrestres. 

Aquest projecte que està en un moment de creixement no respon a la dinàmica d'altres espais culturals i podria ser comparable a projectes que van començar sent petits projectes personals i han agafat consistència amb el pas del temps i  en el territori com La casa de los títeres a Abizanda, gestionada pels Titiriteros de Binéfar, la Casa del Teatre Nu a Sant Martí de Tous o la Factoria Mágica  a Pueyo del mag Civi Viviac, espais culturals de gestió privada i que van començant sent molt petits i s'han establert en espais no convencionals. 

         

         

Bibliografía
 

3cat. Assaig de Catalunya Música [Pòdcast] Berta Puidemasa, La casa del bosc es un espai on fer musica, ballar i ...[Data de consulta: 11 de novembre de 2023]Disponible a: https://www.ccma.cat/3cat/berta-puigdemasa-la-casa-del-bosc

Berta Puigdemasa [en línea][consulta: 8 de novembre de 2023] Disponible a: http://bertapuigdemasa.com/bio/

Civi Civiac. Factoría Mágica [en línea] [consulta:11 de novembre de 2023] Disponible a: https://www.civi-civiac.com/factoria-magica/

Curs Internacional d'Arpa Horta de Lleida[en línea] [consulta:11 de novembre de 2023] Disponible a: https://www.arpahorta.com/

La casa del bosc [en línia] [consulta: 5 de novembre de 2023]. Disponible a:La Casa del Bosc - YouTube

La casa de los titeres. [en línea] [consulta:11 de novembre de 2023] Disponible a: https://www.lacasadelostiteres.com

La Casa del Teatre NU. Teatre NU. [en línea] [consulta:11 de novembre de 2023] Disponible a: https://www.teatrenu.com/ca/la-casa-del-teatre-nu.html

Mostra d'Arquitectura Catalana. [en línea] [consulta:11 de novembre de 2023]Disponible a: https://www.arquitectes.cat/iframes/mostres/fitxa/3342

Segre. Estrenan la casa del bosc de l'horta de Lleida. Diari Segre [en línea] 4 d'abril de 2022 [consulta: 11 de novembre de 2023] Disponible a:  https://www.segre.com/ca/cultura/220804/estrenen-casa-del-bosc

Woof spain [en línea] [consulta:11 de novembre de 2023] Disponible a: https://wwoof.es/es/