Activar el públic. Les instal·lacions en les arts de carrer.

Salvador González Toll | Departament de Cultura - Generalitat de Catalunya
 

Si parlem d’una instal·lació artística, qui més qui menys, la situarà en el marc de les arts visuals, sobretot contemporànies. I en la majoria dels casos, ho sabrem perquè la trobarem emmarcada i re-alçada entre les parets d’un museu o una galeria d’art. Però, i en el cas de les instal·lacions en les arts de carrer?

Aquest estudi encarregat per l’Associació de Teatre per a Tots els Públics (TTP), pretén valorar quin és el coneixement, les possibilitats i la necessitat de potenciar aquest tipus de companyies dins el sector de les arts de carrer de Catalunya.

Les instal·lacions en les arts de carrer molts cops són jocs, petits espectacles, atraccions, que fan partícip l’espectador. L’activitat està inspirada en els tradicionals espectacles de carrer i barraques que es feien antigament a les fires.

D’entrada l’estudi defineix la instal·lació d’arts de carrer com a manifestació artística i multidisciplinar, amb una estructura concreta seguint un fil conductor, i una temàtica central. A través de la conducció dels actors, el guió, i el conjunt d’artificis, provoca la participació activa de la ciutadania, eliminant la barrera entre artista/creador i ciutadà/espectador.

Un dels objectius és reconèixer quins valors aporten les instal·lacions en les arts de carrer, per tal d’oferir una visió complementària sobre el que són.

L’estudi en sí es basa en preguntar a diferents agents com ara: Gestors culturals, programadors, directors artístics o tècnics municipals, quina és la definició d’arts de carrer d’una banda, i en segon lloc quin valor creuen que poden aportar. Seguidament, a partir de les respostes s’elabora un resum amb les conclusives definicions. I a banda, també s’inclou un estudi de les companyies que treballen la instal·lació en les arts de carrer a Catalunya, que en total són 9. Aquest punt inclou també un recull de propostes per millorar les condicions de contractació i promoció de les companyies que es dediquen a les instal·lacions de les arts de carrer.

 

HTML  Informe sobre les instal·lacions en les arts de carrer

PDF  Informe sobre les instal·lacions en les arts de carrer





Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris