Efervescència de la filosofia

El tercer dijous del mes de novembre va ser decretat per la UNESCO el Dia Mundial de la Filosofia; aquesta data coincideix també amb el Barcelona Pensa. La filosofia no ens és llunyana, ja que es basa en fer-nos preguntes i intentar resoldre-les, el que fem diàriament; no és més que l’anàlisi crític de la realitat i deu ser per aquesta raó que des de les instàncies de poder sovint han intentat fer-li buit.

Arran de l'aprovació de la LOMCE (coneguda també per Llei Wert) l’any 2013 i la posada en perill de gairebé el 75% de l’assignatura de Filosofia estudiada a les escoles, va començar a créixer un moviment de defensa de la mateixa. Tot i que no es poden establir connexions causals directes, sí que crida l’atenció el fet del naixement de projectes de defensa i ús de la filosofia com una eina central de la vida. El mateix festival Barcelona Pensa es troba en aquesta categoria, és el primer festival de filosofia de l’estat i el promou la Universitat de Barcelona, ha celebrat la seva IV edició entre el 15 i el 16 de novembre; apostant per una proposta arriscada, una marató filosòfica de 24h.

Aquests darrers anys hem pogut veure com la filosofia s’ha anat apropant a través de festivals o mitjans de comunicació, en part per haver entrat al debat educatiu, però també, i sobretot, perquè el pensament és o hauria de ser més necessari que mai en una època on cada vegada s’actua més de pressa del que es pensa.

Us deixem el tràiler  de la sèrie 'Cultura para principiantes', del canal de televisió argentí Encuentro. Fa un recorregut per les vides i obra de grans filòsofs com Simone de Beauvoir, Hegel, Bordieu, Spinoza… Podeu trobar tota la sèrie en aquest enllaç.

 
Que passeu un bon cap de setmana, fins dilluns!Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris