El desafío de exponer: procesos y retos museográficos

Iñaki Arrieta Urtizberea (ed.) | Universitat del País Basc

Publicació que aborda el complex procés de comunicació que implica exposar ja que intervenen una gran diversitat d’actors (polítics, patrocinadors, conservadors, comissaris, dissenyadors, tècnics, especialistes i visitats) que determinen i condicionen l’acció d’exposar. S’hi recullen set estudis de cas que expliquen aquesta complexitat i descriuen el procés de disseny i muntatge d’una sèrie d’exposicions realitzades a museus i centres patrimonials europeus i nord-americans.

Així, hi podeu trobar un treball de Xavier Hernández Cardona sobre l’exposició ‘Donec Perficiam’ al Born Centre Cultural sobre l’assetjament i presa de Barcelona per part de les tropes de Felip V. L’autor analitza el procés de disseny i muntatge i el grau de supervisió política de l’exposició motivat per l’actualitat del tema plantejat i les relacions conflictives entre Catalunya i Espanya.

En aquest mateix sentit, Magdalena Mieri explica el procés de realització de tres exposicions al National Museum of American History on s’hi abordaven qüestions d’immigració, explotació laboral i intervencions exteriors dels Estats Units. Els treballs de Joan Seguí sobre l’exposició permanent del Museu Valencià d’Etnologia i l’obertura de la seva última sala el 2011 i el d’Arsenault i Desbiens sobre una exposició al Musée de la Civilisation de la ciutat de Quebec, aborden també qüestions polítiques encara que no aflorin de manera nítida i tinguin més a veure amb el projecte museològic que amb l’expositiu.

El recull també inclou estudis de cas d’exposicions celebrades durant l’última dècada al Museum of Vancouver o al Tensta Konsthall d’Estocolm. Tots mostren el treball conjunt realitzat per científics, especialistes i tècnics a l’hora de dissenyar i materialitzar les exposicions. S’hi apunta també com, en alguns casos, el procés es fa encara més complicat, donat que les comunitats exposades (els punjabs a Vancouver, els mexicans als Estats Units o els inuit al Canadà) participen en major o menor grau en l’acció expositiva. Tanca la publicació un treball més teòric de Núria Serrat Antolí sobre la interactivitat en les exposicions com a estratègia clau per arribar al públic.PDF El desafío de exponer: procesos y retos museográficos


 

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris