36 propostes per a la millora de la condició professional del món de la cultura

Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) 

El ConCa va presentar ahir a la Fabra i Coats-Fàbrica de Creació de Barcelona aquest document amb 36 propostes de tipus tributari, laboral, contractual i formatiu per millorar la condició professional dels treballadors del món cultural, els quals sovint es troben en una situació de precarietat tal com revelen les dades recollides en una enquesta realitzada pel CoNCA en la que s’evidencia que el 43% dels treballadors del sector perceben menys de 12.000 euros d’ingressos bruts anuals per la seva activitat artística.

Entre les mesures per a millorar les condicions de treball  hi ha des de la demanda d’un IVA cultural superreduït del 4%; un sistema de representació sindical; un règim de protecció que compensi la dificultat d'assolir la prestació d'atur a causa de la curta durada d'alguns contractes laborals, i una atenció expressa als col·lectius de creadors amb alt risc de lesions. Quant a les expectatives en l'àmbit formatiu, el document demana una gran aliança per a l'educació artística integrada per les institucions públiques i la comunitat cultural i educativa.

En el document, l’organisme conclou que la realitat que viuen la majoria d’artistes i creadors pot ser millorada amb l’aplicació de mesures de bones pràctiques professionals, l’establiment d’acords i l’implementació d’unes lleis que s’adeqüin al present.

El document  és el resultat d'un estudi previ que ha recollit totes les tasques realitzades anteriorment i les reivindicacions històriques de les organitzacions representatives dels treballadors de la cultura. Aquesta feina ha permès plantejar alternatives per intentar donar resposta a situacions anòmales del sector tant en un àmbit normatiu com en el de gestió.

PDF  36 propostes per a la millora de la condició professional del món de la cultura

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris