Mecánica del Muro - entrevista a Guillem Martínez

Mecánica del Muro és un projecte documental col·laboratiu sota licència Creative Commons 3.0 que analitza el sistema que ens regeix i proposa solucions concretes. Aporta coneixement crític a partir de la realització d'entrevistes a experts, articles, links i continguts gràfics al seu blog http://mecanicadelmuro.wordpress.com/

Guillem Martínez, periodista i escriptor, ha coordinat recentment l'edició del llibre CT, la Cultura de la Transició que repassa amb visió crítica els darrers 35 anys de cultura espanyola. Publica finíssims articles d'anàlisi de la realitat a El País i al seu bloc http://www.guillemmartinez.com/ (ja no l'actualitza)

En aquesta entrevista diu que als països democràtics la cultura és un camp de batalla, un espai de conflicte. Al nostre país la cultura és l'oficial i el que no entra en aquesta categoria és marginalitat. Es crea un marc cultural que determina la qualitat i la idea de cultura. Explica les formes que utilitza l'estat per controlar la cultura, La cultura és qui s'encarrega de la cohesió social com una forma de control de la societat i la ciutadania generant un marc d'estabilitat basat en la por a la desestabilització. 

L'apropiació del llenguatge com a antecedent de l'hegemonia cultural, l'11M, el paper submís dels mitjans de comunicació, la Ley Sinde com a intent de controlar internet, el 15M i els intents dels mitjans de manipulació, els segrestos informatius... de tot això en parla amb molta contundència i claredat en aquesta entrevista. Al final apunta dos possibles escenaris.

See video

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris