Manifest per a un futur pròsper de les arts escèniques


FuturStage Research Group | Harvard metaLAB
 

“L’escenari del futur és ara. No pot haver-hi un retorn postpandèmic a l'antiga ‘normalitat’, que ja estava fracturada; el moment per a la valentia, la visió i l'acció és ara”. Amb aquesta contundent crida tanca el Manifest futurStage, el qual defensa una visió de l'espectacle com a dret humà, íntimament lligat a tots els escenaris en els quals es representa la vida contemporània, i que ofereix a la societat actual noves habilitats, sensibilitats i punts de mira.

FuturStage és una iniciativa internacional la finalitat de la qual és abordar el futur de les arts escèniques comptant amb les possibilitats dels mitjans de comunicació en un món hiperconnectat, les complicitats que s’han de teixir amb les societats actuals, els gèneres i formes d’organització emergents, l’arquitectura dels futurs espais d’exhibició i les professions futures de les arts escèniques.


 
 

Pasionaria de La Veronal | Alex Font

Pasionaria de La Veronal | Alex Font


 
Partint del vessant teòric recollit al manifest (publicat l’octubre de 2021), aquesta iniciativa també incorpora una sèrie de projectes pràctics relacionats amb els ambiciosos temes clau del manifest:
 

 • l’actuació escènica com a dret humà,
   

 • les arquitectures que promouen la connectivitat,
   

 • conceptes expandits de vitalitat,
   

 • models sostenibles de gira,
   

 • el replantejament de l’streaming, no com a opció alternativa, però com a mitjà d’expressió,
   

 • i la necessitat de nous models institucionals i fiscals.
   
   

El manifest ha estat elaborat per un grup d'uns quaranta experts de les arts escèniques d’arreu del món – des de ballarins, músics o actors fins a tècnics, responsables polítics o directors d'institucions culturals – al llarg de sis mesos de reunions en línia durant la pandèmia, amb l’esperança d’aprofitar aquesta oportunitat per reimaginar el futur de les escèniques.

La iniciativa està lligada al grup de recerca futurStage de la Universitat Harvard, dedicat a investigar els reptes actuals i perspectives futures de desenvolupament dels teatres i centres d’arts escèniques. Aquest projecte es troba sota el paraigua de la plataforma d’experimentació metaLAB, especialitzada en les pràctiques acadèmica, crítica i creativa de les arts i les humanitats, i que us convidem a descobrir al seu lloc web.


 
 

Podeu consultar i descarregar-vos el manifest:
 

Manifesto FuturStage. Performance is a human right. (2021). FuturStage future-stage.org

       


 


 

_____________________________________________________________________