El Districte Cultural de l'Hospitalet, un oasi o una colònia barcelonina?, Diari Ara


Article d' Antoni Ribas Tur publicat al diari Ara el 10 de març de 2021. Feu clic per veure l’article original


El preu del lloguer i les facilitats administratives han atret 500 agents creatius, però ¿quin impacte local tenen?
 

El Districte Cultural de l'Hospitalet va ser una iniciativa impulsada pel govern del PSC de l'alcaldessa Núria Marín per fer de la cultura un motor de la ciutat. Va néixer fa sis anys, amb el carrer Cobalt d’eix central i 25 hectàrees que ja s'han expandit pràcticament a tot el municipi. És l'hora de fer balanç.
 

   
 

Una realitat en creixement
Els últims anys el nombre de creatius ha crescut més del doble
 

El Districte Cultural de l’Hospitalet ha experimentat un creixement exponencial: ha passat de 209 agents culturals el 2014 a més de 500 l’any passat. Entre ells, el 32% són d’arts visuals i artesanies, el 30% de disseny i serveis creatius i el 23% d’arts escèniques i música, tenint en compte la solera de la sala Salamandra. “Cada cop veiem que comença a arribar més gent que té una trajectòria llarga i que busca espais fora del circuit i amb més capacitat. A l'Hospitalet encara hi pots llogar una mica més barat”, diu la coordinadora del Districte Cultural, Mireia Mascarell. Entre els últims a arribar hi ha Antoni Muntadas, que hi ha instal·lat l’arxiu, i Jordi Colomer i Carolina Olivares, que han creat el laboratori de creació La Infinita de l’Hospitalet. 

La xifra d’antics edificis industrials dedicats a usos culturals ha anat creixent al llarg dels anys i ara n’hi ha una dotzena, com l’edifici Freixa, l’antiga fàbrica de Cosme Toda, La Tonal’H, l’Espai Salamina, FASE, Trama 34 i TPK Art i Pensament Contemporani. En ells hi ha des de petits tallers com el del col·lectiu Tres Pasos fins a les seus d’empreses com Industrial Akroll, una companyia audiovisual d’abast internacional que ocupa tot un edifici.

 

Si vols llegir l’article sencer clica aquí


 
 

___________________________________________________________________________