Idees per empènyer els límits dels projectes culturals en la nova normalitat


Cultural Relations Platform
 

La incertesa i la inestabilitat arrossegades durant la pandèmia, especialment en els períodes de confinament, ha dut a nombroses organitzacions culturals i socials a explorar noves formes de relacionar-se amb les audiències i les TIC i a empènyer les fronteres dels models vigents fins aleshores.

El programa Alteration, impulsat per la Cultural Relations Platform amb l’Ukrainian Institute i la UE, va aprofitar aquesta conjuntura per convidar professionals de diversos àmbits a posar en pràctica les relacions culturals de la nova normalitat.

Com a resultat del programa, alguns dels projectes participants s’han recollit en la publicació “Cultural Relations in the New Normal”, una guia pràctica per explorar com s’han gestat aquests projectes, quins han sigut els resultats i les relacions amb les audiències, així com les lliçons apreses que poden servir d’inspiració per aquells actors culturals que es trobin dissenyant projectes que hagin d’afrontar els reptes de l’etapa que iniciem.
 
 

Plataforma d’exposicions virtual del British Museum. exhibitions.britishcouncil.org

Plataforma d’exposicions virtual del British Museum |  exhibitions.britishcouncil.org
 
 

El document afirma que la pandèmia ha evidenciat que l’espai digital no és un espai inclusiu i que la transmissió d’esdeveniments offline a audiències digitals no n’és suficient. Així mateix, fa èmfasi en els nous models digitals i models de projectes híbrids que combinen aspectes online i offline i que preveu que siguin cada vegada més visibles.

La primera de les tres tipologies de projectes inclosos a la guia se centra en aquelles iniciatives que cerquen atreure a un públic més ampli i fidelitzar-lo. Hi trobem exposicions virtuals d’arts visuals, festivals en línia de performance, música i cinema, però també una plataforma que impulsa les relacions culturals bilaterals, un festival de literatura en format híbrid o una campanya de la European Dancehouse Network que promovia la pràctica de la dansa durant el confinament.

El segon grup aplega casos de projecte relacionats amb l’enfortiment de capacitats: programes de residències de teatre i residències d’arts visuals online, una acadèmia en línia per a músics professionals, una exposició virtual immersiva dedicada a l’accident de Txernòbil o un campament juvenil en línia.
 
 

Presentació de l’exposició virtual sobre Txernòbil. Artefact.live

Presentació de l’exposició virtual sobre Txernòbil | Artefact.live
 
 

L’últim grup, dedicat al desenvolupament de connexions professionals en la nova normalitat, inclou experiències com ara un programa B2B en línia per a editors i agents literaris, una hackató virtual i una trobada en format híbrid organitzada per l’IETM des de diverses localitzacions en 2020.

El manual inclou, a més, una àmplia llista de projectes que completen els estudis de casos, així com eines destinades a projectes digitals i híbrids destinades a facilitar la col·laboració, la creació, la gestió o la transmissió d’esdeveniments en línia.


 
 

Podeu consultar i descarregar-vos la guia:
 

Karnaukh, A., Zhyvohliadova, D. (2021). Cultural Relations in the New Normal. Cultural Relations Platform cultureinexternalrelations.eu

   


 


 

_____________________________________________________________________