Cultura CGLU. Declaració d’Esmirna


 

Sota el títol «La cultura defineix el futur», la ciutat d’Esmirna (Turquia) ha acollit aquest setembre la 4a Cimera de la Cultura de CGLU, que va comptar amb la intervenció d'autoritats de l’àmbit de la cultura i de les relacions internacionals de la província de Barcelona.

La Cimera s’ha fonamentat en el treball sobre cultura i ciutats sostenibles, i a través de xerrades i sessions ha promogut l’intercanvi d’experiències, innovacions i polítiques de ciutats i territoris de tot el món. La cultura té el poder per ampliar els drets i les llibertats de totes les persones, millorar el seu benestar, construir comunitats més sanes i resilients que no deixin ningú enrere, i oferir una dimensió essencial del desenvolupament sostenible.

La Cimera d’Esmirna s’ha convertit en un lloc on debatre per què i com la cultura ha d'estar al centre de la conversa global i ha posat de manifest l'extraordinària i generosa resposta que han donat les comunitats culturals a la pandèmia. Des de milers d’iniciatives per recordar les víctimes, passant per iniciatives per impulsar l'accés i el compromís en la vida cultural, per fomentar la conscienciació i la tolerància, crear noves expressions, identificar noves energies i construir les capacitats per imaginar un nou futur conjuntament, entre tots i totes.

Fruit d’aquesta cimera, ha sorgit una clara demanda als líders mundials per generar conversa mundial sobre la cultura en el desenvolupament sostenible i es convida a totes les ciutats i governs locals a situar la cultura al centre del desenvolupament local. També es fa una crida a la UNESCO a dissenyar un programa ambiciós per a la pròxima Conferència Mundial sobre les Polítiques Culturals (Mondialcult) el 2022 amb l'objectiu de permetre que els marcs internacionals i nacionals de les polítiques culturals s'adaptin als desafiaments de segle XXI. Igualment s’ha demanat al Fòrum Polític d'Alt Nivell sobre Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (HLPF) que impulsi un diàleg amb els actors culturals mundials per fer realitat un objectiu dedicat a la Cultura i l'Agenda de Desenvolupament posterior a 2030. Per últim, s’ha convidat també a tots els actors relacionats amb la cultura a ser més actius en els plans nacionals i locals per implementar l'Agenda 2030 i els ODS.

   


 
 
Per saber-ne més
 

[+] Accés a la Declaració i més informació de la Cimera de cultura de CGLU 

Font: #InternacionalDiba #71 - Octubre de 2021

       



 

___________________________________________________________________________