El Besòs serà un museu a l'aire lliure de biodiversitat


El projecte de recuperació, que s’iniciarà a Santa Coloma, inclourà un espai didàctic. Les actuacions permetran recuperar fauna i flora autòctones amb una bassa i espais d’aiguamolls.
 

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) engeguen un nou projecte de renaturalització del riu Besòs. Les administracions ja van apostar fa dues dècades per posar fi a la "claveguera" que representava el riu en aquell moment i des de llavors ja hi ha hagut moltes espècies que han tornat al seu hàbitat. "Hem retornat la vida al riu però no ens podem conformar", assegura l'alcaldessa, Núria Parlon. En els pròxims anys s'invertiran prop de 7 MEUR -arribant també a Montcada i Reixac- per afavorir que les espècies continuïn 'recolonitzant' el riu. Es crearà entre d'altres una llacuna didàctica i noves zones de vegetació per afavorir la regeneració de tots els ecosistemes.
 
 

Simulació del passeig didàctic pel Besòs amb bosc de ribera recuperat | Aj. Santa Coloma de Gramenet
 
 

Amb aquestes accions es pretén "alliberar" els ecosistemes de la pressió humana perquè, de manera natural, tendeixin a autoregular-se i es reparin els paisatges degradats per l'acció humana. El riu, de fet, ha estat històricament alterat per l'home i no va ser fins a principis del 2000 que es va començar un primer procés de naturalització. En els darrers vint anys s'han dut a terme accions com la retirada de les torres d'alta tensió i s'ha creat el parc fluvial actual a l'entorn del riu. En total s'han recuperat 115 hectàrees d'espai públic que utilitzen cada any al voltant de dos milions de persones. "Hi ha més recorregut. La prioritat és convertir aquest espai en un autèntic corredor ecològic", afirma Parlon. També en aquest temps s'han recuperat 20 espècies de papallones, set espècies de peixos, 200 espècies d'aus i cinc espècies de mamífers. En la nova etapa, les administracions volen preservar les espècies existents, potenciar la biodiversitat autòctona i eliminar les espècies invasores. En aquest sentit, hi ha algunes prioritats com l'anguila, que està en perill d'extinció. Millorar les seves condicions ambientals del Besòs per al desenvolupament d'aquesta espècie, així com per facilitar l'arribada de la llúdriga o consolidar la presència del blavet, un ocell autòcton que es caracteritza pel seu color blau intens i per seu llarg bec, són alguns dels objectius.

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet diu que el nou "refugi de la biodiversitat" farà possible aquests reptes de futur i que suposen un salt qualitatiu respecte la reforma del riu d'ara fa vint anys. El projecte arribarà fins a Montcada i Reixac el 2027 però les dues primeres fases, fins al 2023, es concentren al tram central del riu a Santa Coloma de Gramenet.

La primera fase té un cost d'un milió d'euros que pagaran l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (30%) i l'AMB (70%) i que consistirà en la creació de llacunes per fomentar el retorn de peixos i amfibis, la creació d'una aula ambiental visitable per a escoles i famílies, un observatori d'aus o camins didàctics per a la observació. El projecte també ha de servir per conscienciar de la importància de preservar un medi tan fràgil, incrustat en una àrea molt poblada. 


 

  
 

______________________________________________________________________________________

 La informació procedeix de les webs i canals de comunicació de l'Àrea metropolitana de Barcelona (AMB)