La força transformadora de l’art, arreu del globus


 Prince Claus Fund, Hivos, European Cultural Foundation
 

Massa sovint analitzem els projectes culturals i artístics a través de la lent de l’èxit. La iniciativa d’investigació internacional Forces of Art s’endinsa, però, en sobrepassar aquesta idea preconcebuda i estesa d’èxit per entendre la força transformadora de la creació i l’expressió artística en les societats i comunitats on tenen lloc.

A través de múltiples metodologies i perspectives, 15 equips de recerca provinents de diverses procedències han dut a terme una sèrie d’estudis sobre iniciatives i projectes que contextualitzen la diversitat de l’art i la cultura, i que ofereixen diferents punts de vista que enriqueixen la reflexió al voltant dels rols de l’art en la societat actual.
 
 

Intervenció al MAMBO de Bogotà | Andrea Gamboa

Intervenció al MAMBO de Bogotà | Andrea Gamboa
 
 

El resultat d’aquest projecte de recerca global es materialitza en una plataforma web i una publicació que ens permeten navegar a través d’aquests estudis que destaquen com les iniciatives culturals i les pràctiques comunitàries contribueixen a crear espais d’expressió i solidaritat en la vida de les persones i comunitats des de diversos racons del món, reunint una gran diversitat de perspectives i pràctiques culturals que defineixen les múltiples societats representades. A través del mapa podem accedir a les fitxes de cada estudi, consultar un  resum de la investigació i visitar els enllaços als projectes que n’han format part.

Hi trobem reflexions que, tot i que en alguns casos poden semblar llunyanes al nostre context, revisen diversos aspectes perfectament extrapolables com l’avaluació dels projectes basada en una lògica economicista (a través de casos a Tunísia, Algèria i Egipte); la instrumentalització neoliberal del finançament de projectes de cooperació cultural, segons el seu impacte i oblidant altres potencialitats de l’art de caràcter social (Marroc, Líban, Palestina, Turquia); o, fins i tot, la creació d’espais artístics queer allà on aquestes comunitats estan silenciades i reprimides (Kènia, Uganda).

Aquests estudis han estat compilats en la publicació ‘Forces of Art: Perspectives from a Changing World’, la presentació de la qual podeu consultar en aquest enllaç, que va comptar amb alguns dels experts involucrats en la seva confecció, entre d’altres, el consultor i membre d’interacció Jordi Baltà. L’associació Jiser, amb seu a Barcelona, que treballa per a la promoció de la creació artística i l’ús de l’art com a eina de transformació social en l’espai mediterrani, també ha col·laborat en la seva elaboració.

        
 

___________________________________________________________________________