L’ocupació d’artistes i professionals culturals a Europa

Estat i condicions de treball d’artistes i professionals culturals i creatius a Europa.

Un nou estudi analitza les característiques de l’ocupació d’artistes i professionals culturals i d’àmbits creatius als Estats membres de la UE, pel que fa a la condició i drets dels artistes, la seguretat social, el treball per compte propi, els ecosistemes de suport i el finançament alternatiu, la llibertat artística, el desenvolupament professional i les mesures contra la crisi Covid-19.


 


 

Aquest estudi, deixa clar que correspon principalment als estats membres millorar les condicions de treball dels artistes. Així mateix, recomana que la Comissió Europea recopili i difongui les bones pràctiques, per tal d’informar als estats membres quines son les polítiques i mesures disponibles per a aquells que treballen en els sectors de la cultura i la creació. Inclou l'examen de les trajectòries professionals d'artistes i professionals culturals i creatius, inclosos l'emprenedoria, la naturalesa dels ingressos i la influència del mercat, l'accés al finançament, la seguretat social i la mobilitat transfronterera.

Les condicions laborals dels artistes i dels professionals del sector cultural i creatiu s’entenen en un sentit més ampli, incloent la llibertat artística o les restriccions a la creació, l’aspecte de les condicions laborals dels grups més desfavorits i les condicions laborals específiques dels joves (en particular, amb vista a l’economia de concerts i plataformes) o la precarietat a causa de feines orientades a projectes i l'autoocupació. En aquest sentit hi trobem aquesta gràfica que mostra la diferència entre la mitjana europea de treball per compte propi i de treballadors de la cultura per compte propi, que pràcticament és el doble de la mitjana.


 

European Commission Joint Research Centre. 'European Cultural and Creative Cities in COVID-19 times', basat en dades de 2018 d’Eurostat.


 

La Comissió Europea va dur a terme aquest estudi en estreta col·laboració amb diverses organitzacions sectorials interessades, incloent-hi; The International Network for Contemporary Performing Arts (IETM), On The Move, PEARLE - Live Performance Europe, Freemuse i Culture Action Europe (CAE), per aportar llum sobre l'estat i les condicions de treball dels artistes, professionals de la cultura i la creació.
 


Descàrregues :
 

    _______________________________________________________________________________________________
 

             Document complet:
 

European Expert Network on Culture and Audiovisual. (2020). The status and working conditions of artists and cultural and creative professionals. Comissió Europea.

 http://www.eenca.com/index.cfm/publications/the-status-and-working-conditions-of-artists-and-cultural-and-creative-professionals/
 


               Resum:

European Expert Network on Culture and Audiovisual. (2020). The status and working conditions of artists and cultural and creative  professional: Executive summary. Comissió Europea. 
 

    Conclusions:
 

European Expert Network on Culture and Audiovisual. (2020). The status and working conditions of artists and cultural and creative professional:Conclusions and recommendations. Comissió Europea. 
 

    _______________________________________________________________________________________________