Joan Subirats «No veig un defalliment cultural»

El politòleg Joan Subirats (Barcelona, 1951) va assumir fa tres anys les responsabilitats de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. En aquells primers moments, s’excusava dient que la cultura no era la seva especialitat però que entomava el repte amb la voluntat de “fer política”. Tres anys després, diu que és el que ha fet. En aquesta entrevista, repassem la situació cultural, sotragada per la crisi de la pandèmia, però no només.

 
 Joan Subirats foto Oriol Duran

Joan Subirats, aquesta setmana / Oriol Duran
 

"El paper de la cultura en el segle XX no pot ser el mateix que en el segle XXI. Hi ha aquella frase que diu: tenim problemes del segle XXI, idees del segle XX i instruments del segle XIX. Hem de repensar el sentit de la cultura avui. Per mi continua tenint molt pes la idea de la cultura com a mecanisme per donar sentit a les coses que fem. Aquest donar sentit avui és molt més necessari que mai. La cultura hauria de ser el que van ser la salut i l’educació en el segle XX, i no ho és; té una dimensió molt segmentada, molt perifèrica."(...)

Si pensem que tenim una àrea metropolitana de 600 km² i 3,5 milions de persones i una regió metropolitana de 5 milions de persones i el conjunt d’administracions tenim una capacitat d’articular aquest sistema de ciutats, segurament la nostra realitat cultural canviaria. L’experiència de Manifesta s’ha de pensar d’aquesta manera: com un experiment d’onze ciutats per desplegar un programa que interpel·li cinc milions de persones.
 

Joan Subirats «No veig un defalliment cultural» (2020, 14 desembre)  / ​Entrevistat per Maria Palau. El PuntAvui. 24

Joan Subirats és membre d'Interacció des del 31 de juliol de 2019 

Llegeix tota l’entrevista aquí