Els meus millors consells, per Ester Omella

Cada mes, Interacció inclou un membre de la comunitat que comparteix les recomanacions principals de bones lectures, projectes o entitats a seguir a les xarxes o música per escoltar, entre d’altres.


En aquesta ocasió ens acompanya Ester Omella i Claparols, diplomada en Biblioteconomia i Documentació (Universitat de Barcelona), llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia (Universitat Autònoma de Barcelona) i màster en Economia, Postgrau i Màster en Competències Directives (UAB). 


 

Ester Omella 

Ester Omella és Cap de l’Oficina de Programació Territorial i Avaluació de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, entre d’altres amb responsabilitats en el disseny i execució del Pla de Biblioteques i Bibliobusos, dels seus programes de finançament, així com de la implementació del ModelXBM de biblioteca pública a la Xarxa de Biblioteques Municipals. Un model basat en la innovació en els serveis i que posa el focus en una biblioteca centrada en les persones, en la cocreació i generació de coneixement i en el treball comunitari, per la transformació de l'entorn i de les societats. 

Des del 2021 és membre del Comitè Permanent de la Secció de Biblioteca Pública d'IFLA/Unesco, organisme internacional per al desenvolupament i promoció de la Biblioteca Pública. El 2022 va ser nomenada membre de la Comissió responsable de la implementació del Manifest per la biblioteca pública de l'IFLA/Unesco d'àmbit internacional. 

Recentment la Unesco acaba de fer saber que per l’estratègia d’implantació del nou Manifest de Bibloteca Pública a nivell Internacional, s’utilitzarà com a base els materials elaborats per la presentació del Manifest a Barcelona que l'Ester va elaborar el novembre de 2022.  
 

Escolto: 


Escolto música quan estic a casa, fent feines, cuinant, i sobretot, a la dutxa, per començar bé el dia. Escolto música de Guillem Roma, músic professional de Manlleu, que sempre em posa de bon humor, i música que em transporta a moments viscuts amb amics, com  Mariza, Jorge Drexler, Caetano Veloso i Toquinho, Silvia Pérez Cruz....i escolto música als concerts, on m’entrego totalment!. També m’agrada Lizst, sobretot els Sonets de Petrarca i les òperes Puccini, com a preferits.

I escolto molt la meva mare, a la meva família i amics. Aquests moments són els petits tresors de cada dia. 

Llegeixo:


Llegeixo moltes coses i en certs períodes, de forma compulsiva. Quan descobreixo un llibre que m’agrada m’encanten tots els viatges de tren per endinsar-me en la lectura. Ara mateix tinc damunt la tauleta de nit....32 de març, de Xavier Bosch; El dilema de l’amor, de Lluís Calvo; De l’esser humà i la natura, reflexions d’un agnòstic, de Jordi Vila-Abadal;Estats Units, el país de les contradiccions, de Xesco Reverter. I ahir em va arribar el llibre Todos tenemos una historia que contar, de Bisila Bokoko.

M’agrada molt relacionar lectures i viatges. Com l’any que vam fer un viatge per veure l’Aurora Boreal. El viatge a Kiruna tenia com a eix conductor el llibre Aurora Boreal d’Asa Larsson i vam recórrer els escenaris del crim i del llibre.

Gaudeixo moltíssim organitzant i planificant el viatge, a través de lectures.

I també, com amant del teatre, m’agrada participar en Clubs de lectura i després anar a veure i compartir l’obra. Recentment, La Trena, i Madame Bovary.


  

Algú que trobo molt interessant: 

 
 

Per la meva feina, sempre ens emmirallem en països capdavanters en estratègia bibliotecària. Els països nòrdics, Finlàndia, Dinamarca, i també les regions australianes de  Queensland i Victòria. Jane Cowell és bibliotecària a Melbourne (Austràlia), i des de fa temps que el seu relat gira a l’entorn que les biblioteques públiques enforteixen les comunitats i construeixen capital social, tot proporcionant llocs segurs on tots són benvinguts, l'accés és gratuït i no hi ha judicis. Per Cowell, els professionals de les biblioteques fomenten la lectura, donen suport a les famílies i duen a terme programes d'alfabetització, i també ajuden les persones a desenvolupar habilitats per navegar i accedir a la informació que necessita la ciutadania. La biblioteca també juga un paper important com a "plaça nova de la ciutat" on les comunitats es connecten entre elles, esbrinen què passa a nivell local i reben referències per obtenir suport o ajuda específica de la comunitat. I també connecten els lectors amb aquest "llibre" i lectures -l'adequat/des per a ells, de vegades desafiant-los i donant-los suport sempre en els seus viatges lectors. En poques paraules, les biblioteques canvien la vida, ja que ofereixen un fòrum inclusiu i suport per a l'expressió, la creativitat i la identitat cultural, independentment del codi postal que tinguis. I proporcionen un lloc on es promou la connexió humana que salva vides.

I també és per mi un referent la figura de Marco Marchioni. Per la seva defensa del Treball Comunitari, que trobo tan necessari per la millora de la vida de les persones.

La seva vida va estar totalment vertebrada per un compromís, actiu, conscient, proper i apassionat, dels valors i les conviccions que sustentaven l'Acció Social Comunitària. Ell va unir indissolublement aquesta a la democràcia participativa, entesa com a complementària a la representativa, en què la ciutadania podria formar part activa en els processos de presa de decisions, juntament amb la construcció de la pròpia vida, de la vida en comú. Crec que en ell veig representat el meu ideal de política pública.

 
 

Seguiu aquestes organitzacions:

 
 

Soc molt corporativa, hehe, i segueixo molt la meva Institució, els projectes de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona i d’altres àrees, les recomanacions dels bibliotecaris de la XBM...

 I enllaçant amb l’apartat anterior, com que crec profundament que el que transforma la societat són els processos comunitaris, més que els projectes, segueixo les experiències de procés comunitari, i el treball de col·laboració de diferents agents/ organitzacions per la resolució de reptes comunitaris.  

En aquest sentit, per mi serien un exemple els projectes d’IS Global amb la Gerència de Serveis de Biblioteques. La segona edició del projecte pilot d’innovació social BiblioLab Ciència Ciutat Saludable, desenvolupat per IS Global,  va voler donar respostes a partir de la ciència ciutadana i la co-creació a les inquietuds dels ciutadans vers el medi ambient i la qualitat de l’aire i, alhora, fomentar el coneixement sobre la salut urbana. 

El projecte es va realitzar a sis biblioteques ubicades en territoris on treballa el Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI) del Departament d'Interculturalitat i Cohesió Social de l'Obra Social "La Caixa" aprofitant que ja estava en marxa un procés comunitari que ajuda a la creació de la convivència intercultural, en territoris d’elevada diversitat

Trobareu més informació en aquest enllaç

 
 

Això em manté desperta a la nit: 


Tinc la sort de tenir un bon dormir. Però a més del benestar de les persones properes, hi ha tres coses que em preocupen especialment: em preocupa que cada cop hi ha més desigualtats, informacionals, d’accés a la cultura, i a la sanitat....i que estem en una societat cada cop més fragmentada, en aquest sentit;  em preocupa l’increment de la “soledat no desitjada”, que afecta ja a una de quatre persones i que requereix d’apostes fermes a partir del treball comunitari, i em preocupa també la pobresa infantil. Tot el que fem és poc, crec, per trencar el cercle de pobresa que es transmet de pares a fills.

I per això crec fermament en els projectes com el de Biblioteques, on la Diputació de Barcelona hi té una aposta per facilitar l’accés igualitari a la cultura, a la informació i al coneixement a tothom, visqui on visqui i sigui quina sigui la seva condició.

 
 

Articles Interacció:

 
 

Els articles que tenim disponibles a través d'Interacció fan la lectura molt interessant, ja que a vegades ens quedem en el nostre marc de coneixement i ens ajuden a conèixer altres àmbits. Personalment, m'agraden molt els que expliquen projectes de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, com el recent Informe de Resultats del Cercle de Comparació Intermuncipal de Serveis Culturals.

En aquest darrer informe s’apunta que, com a tendència generalitzada en l’acció cultural local, és important destacar una recuperació en la realització d'activitats al municipi desprès de la pandèmia, encara molt per sota de la dels anys anteriors a la mateixa, i de desigual intensitat segons l’àmbit cultural. El projecte Cercles de Comparació Intermunicipal, del qual també tenim una versió en “Biblioteques” és un projecte clau d’avaluació i millora dels serveis públics. Els Cercles tenen de gran benefici, el que generen espais de treball compartits de l’avaluació i de la millora continuada. Trobo molt merescuts els Premis i reconeixements obtinguts, tant en l’àmbit català com estatal, en Gestió pública, com el Premi de 2018, de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, Premi Alfons Ortuño d’innovació i bones pràctiques a les administracions públiques, amb el 1r. Premi de la categoria de Transparència, bon govern, avaluació i qualitat.

Aquest Premi ve precedit d’altres Premis igual d’ importants d’avaluació de polítiques públiques com el 1r. Premi de la categoria d’innovació en la gestió, de l’agència Estatal, per citar algun d’ells.


 


 ____________________________________________________________________