Els meus millors consells, de Queralt Morros

Cada mes, Interacció inclou un membre de la comunitat que comparteix les seves recomanacions principals de bones lectures, persones a seguir o pòdcasts a escoltar.

Aquest mes ens acompanya la Queralt Morros Baró, poeta, periodista i gestora cultural.

De formació és periodista i màster en Humanitats: art, literatura i cultura contemporànies. Ha treballat en mitjans de comunicació, al sector editorial i en el camp de la gestió cultural. Després de diversos anys vinculada al projecte, actualment dirigeix l’Espai d’Art i Creació de Can Manyé i el festival Espais de Poesia d’Alella, un centre consolidat amb quinze anys de programació expositiva estable que fa dialogar la literatura amb les arts visuals i des d’on també es coordinen certàmens com el Premi Maria Oleart.

Moguda per l’interès de descobrir la riquesa poètica del seu territori i els agents que la fan possible, és autora de Les rieres del vers: un viatge a través de la poesia del Maresme i co-curadora de Dones poetes de la Maresma, amb Emília Illamola, volum que ambdues continuen difonent arreu per reivindicar les 107 escriptores, des del 1900 al 2020, que s’hi recullen.

Com a poeta, participa i coordina recitals, presentacions i tallers. La podeu trobar traduïda a l’anglès gràcies a la iniciativa internacional Versions Múltiples.


 

Queralt Morros Baró, poeta, periodista i gestora cultural


 

Escolto

Música, molta, sempre que puc. Últimament, i per fer-ho fàcil, en els mesos de pre-vacances més pausats, barrejo i transito entre Rodrigo Cuevas, Pau Riba, Nina Simone, José González, Maria Arnal, Antònia Font, Arnau Obiols… aprofito per començar el nou Toda la vida, un día de la Sílvia Pérez Cruz i per tornar a treballs com el Cold fact d’en Sixto Rodríguez.

Reconec que em moc per dèries, tot i que intento estar connectada amb tot el que es cou a prop, em passa el mateix amb els llibres. En aquest sentit, podria dir-vos que pareu atenció a Angeladorrrm, grup que va ser fa ben poc al Poesia i + de la Fundació Palau.

Quan és possible escolto música en directe i visito totes les propostes que puc, escèniques, literàries i, és clar, expositives, o relacionades amb les arts visuals. Les últimes, l’Ex Abrupto i el Festival Grec. A la ràdio, sobretot al cotxe tornant de la feina, sovint sona iCat amb el programa de l’Albert Puig.


 

Llegeixo

Per feina i per gust, molta poesia. Això sí, normalment soc de començar diversos llibres a la vegada, siguin poemaris, assaig o novel·la. Ara mateix, pendents d’acabar, m’esperen Com destruir l’escriptura de les dones de Joanna Russ (Raig Verd, 2022) i Cremaven de Chantal Poch, mentre rellegeixo I desitjo i cremo de Safo amb traducció d’Eloi Creus.
 
Qui em coneix sap que sempre miro de remarcar els versos de Teresa d’Arenys, poeta de la Maresma de qui podeu llegir l’obra completa publicada a Vitel·la. Com comentava, moltes vegades em moc per dèries i em va encantar trobar, ara ja fa uns anys i en plena dèria Beat, el Beat attitude: antologia de mujeres poetas de la generación beat d’Annalisa Marí Pegrum. Poc m’imaginava que al cap d’un temps rebríem l’encàrrec de tirar endavant un volum sobre les autores de la nostra comarca i que, en més ocasions de les que volem recordar, ens tocaria defensar per què són importants aquestes publicacions. Un llibre-far durant el temps d’investigació del Dones poetes de la Maresma va ser Sota el signe del drac de la Marçal, recuperat per Comanegra amb encert.
Sobre altres recomanacions, trobo que s’ha parlat poc del Llengües de foc de Lleonard Muntaner, una antologia de poesia anglesa actual a cura de Jèssica Pujol, i poc també del recull d’Aina Riera A la Taigà. De llibres pendents en tinc una bona pila, espero poder gaudir amb calma delCent dues artistes coordinat per Elina Norandi. De cara a setembre, m’anoto algunes novetats com Absències i pèrdues de Yayo Herrero que publicarà Sembra Llibres en català.


 

Algú interessant

Sovint es fa una gran feina, remarcable, ben a prop. Treballar a l’Espai d’Art i Creació Can Manyé m’ha permès estar connectada amb grans professionals que, des d’àmbits diversos i moltes vegades des d’una posició poc visible, bé es mereixerien aparèixer en aquest espai. Crec fermament en la cultura que neix, creix, es nodreix del territori i en retorna els fruits, és a dir, en fer xarxa de proximitat com a eix fonamental. El projecte de Vibop Edicions, dirigit per la periodista cultural Montserrat Serra, n’és un més que bon exemple; si encara no coneixeu l’editorial, ja trigueu!


 

Seguiu aquestes organitzacions

Val molt la pena fer cas a aquelles iniciatives que es troben als marges, menys mediàtiques, i sobretot, perdoneu que em repeteixi, als projectes culturals que tenim desenvolupant-se al nostre territori més proper. La tasca de llibreries, biblioteques i arxius és fonamental. La vinculació amb la comunitat, el teixit social i artístic que es treballa des dels espais d’arts visuals, d’arts escèniques o des d’altres espais més multidisciplinars, és d’altíssim valor. A cobert a Moià, el Taller 131 a Barcelona, el CAN a Farrera o Can Vallerià a Premià de Dalt, per dir-ne només uns quants de repartits i de ben diferents.


 

Això em manté desperta a la nit

Les nits tòrrides.

No és estrany, d’altra banda, que durant l’any les voltes al llit siguin pensant propostes expositives il·lusionants, activitats o qualsevol altra tasca del centre o dels Espais de Poesia. Tot i que som un equip jove amb molta empenta, som també un equip reduït i aquest fet implica estar al cas de tots els fronts possibles, des de la programació a la comunicació, la mediació o la gestió, interna o en col·laboració amb altres centres i institucions. És tot un repte, preciós i frenètic!


 

Articles Interacció

A través dels articles d’Interacció vaig descobrir les publicacions d’en Daniel Gasol i de l’Oriol Fontdevila. Segueixo especialment les entrevistes, per exemple, la de Frederic Montornés, lectura interessant tant per qui va seguir el seu curs sobre el concepte del buit en les pràctiques artístiques organitzat des de l’ODA, com per qui no. D’altra banda, les jornades Interacció són fantàstiques, vaig assistir a les de l’any 2018, he anat seguint les posteriors i espero no perdre’m les d’aquest 2023.


 


 

_____________________________________________________________________