Conseqüències del 155 a Cultura

El passat 27 d’octubre de 2017, el Senat va autoritzar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució demanada pel govern espanyol d’acord el restabliment de l’ordre institucional a Catalunya a conseqüència de la celebració del referèndum de l ‘1 octubre i la declaració d’independència. Les mesures que es proposaven eren el retorn a la legalitat, la restauració de la normalitat i la convivència, la recuperació econòmica i la celebració d’unes eleccions autonòmiques.

Des de la intervenció de l’administració de la Generalitat, el 155 ha afectat de la següent manera al sector cultural català: ​

1. Intervenció de les finances de la Generalitat, i de retruc, les del Departament de Cultura. En conseqüència hi ha retard en el lliurament de subvencions culturals, com les de les comunitats i casals catalans a l’exterior on, per exemple, es feien classes de català, a la normalització lingüística i els doblatges del cinema català o la paralització d’òrgans de govern i organismes del sector públic, com ara el MNAC i el Consorci del Gran Teatre del Liceu. També es critica l’ofegament econòmic que patirà la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que segons M. Sanchís deixarà a Catalunya Ràdio molt afectada i a TV3 sense producció externa, i perjudicant la producció audiovisual catalana amb l’adaptació de la Ley de Contratos del Sector Público i el nou sistema de liquidacions de l’IVA. Malgrat que la majoria d’institucions culturals són consorcis amb altres agents públics i privats i l’ajut de la principal institució del país estigui intervinguda, la falta de crèdit i les contínues interferències fa que en part es vegin afectades inversions i projectes que s’han hagut de parar. Més informació aquí.

2. Empreses culturals i caiguda de contractacions en el sector cultura. Com a l’audiovisual, segons Àlex Casanovas, president del AAPDC: “El 155 causa molta incertesa i angoixa a professionals de la Cultura perquè no saben si podran cobrar els seus projectes”. O l’aturada de la concessió de l’ajut genèric 2017 de les publicacions en català: segons Germà Capdevila, editor de la revista Esguard, l’aplicació de l’article 155 posa en perill la viabilitat de moltes empreses editores de publicacions periòdiques en català. Més informació aquí.


3. Memòria històrica i Pla de fosses detingut. El pla de fosses engegat pel Departament d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals dirigit per Raül Romeva per a la recuperació de la memòria històrica, es va aturar i no se sap quan es restablirà. El pla s’havia iniciat el passat octubre a Les Garrigues amb l’excavació d’una gran fossa comuna, on s’hi havien recuperat més de 35 cossos dels dos bàndols. Més informació aquí.

Llegiu l'article sencer a L'Estraperlista