Interacció: un punt ben viu de confluència

Interacció va convertir-se, del 8 al 10 de maig d’enguany, en el punt de trobada dels tècnics i gestors culturals, una trobada que va esdevenir el correlat presencial de la comunitat virtual, la qual continua ben viva i ha esdevingut una via fluïda de relacionar-nos i de compartir experiències i continguts entre totes les persones que ens dediquem a la gestió cultural. Interacció, per tant, continua el seu periple, després d’aquestes fructíferes jornades en què hem pogut veure’ns les cares, escoltar intervencions de gran interès i intercanviar projectes, il·lusions i problemes comuns amb els professionals del sector.

El total d’inscrits a Interacció va superar les 600 persones, xifra a què cal sumar més de 100 persones que van col·laborar-hi en la fira, en els tallers, impartint ponències, etc. Aquesta primera dada ens mou a l’optimisme. Però també volem destacar les aportacions plurals i sovint intenses dels debats, un format que ha substituït les tradicionals ponències individuals i magistrals, i que s’ha revelat com una alternativa de pes. Al mateix temps, hem de destacar la bona acollida de les presentacions de projectes, amb un gran dinamisme i una molt bona participació. La Sala Raval va ser l’escenari de molts projectes i idees, en un marc informal i relaxat que facilitava la bona comunicació entre ponents i assistents. Tots aquests nous formats es van complementar amb projeccions audiovisuals, tallers, actuacions i la fira de projectes, que se situava estratègicament en un espai central i molt transitat.

La comunitat virtual no va aturar-se durant els dies d’Interacció. Un dels plats forts va ser el seguiment via streaming d’algunes de les sessions. Un total de 552 persones –provinents de Catalunya i l’Estat espanyol, però també d’Argentina, França, Alemanya, Bèlgica o el Regne Unit– van veure els debats i algunes de les presentacions en directe. Cal dir que els enregistraments dels quatre debats, més algunes presentacions curtes, es penjaran també a la comunitat virtual d’Interacció. Igualment es penjaran les fitxes de cadascuna de les presentacions de la Sala Raval.

Comptat i debatut, considerem que la part presencial d’Interacció ha assolit l’objectiu de renovar-ne els continguts i sobretot els formats, adaptant-los als nous temps i a les noves necessitats del sector cultural, amb molt més dinamisme, participació i presència a la xarxa. L’experiència d’enguany, així com tots els comentaris que ens heu fet arribar directament o a través de les xarxes socials, ens serviran per polir totes aquelles coses susceptibles de millora, amb la voluntat d’esdevenir un espai de trobada, debat i intercanvi d’idees que respongui a les inquietuds i neguits del sector. I per això, no cal dir-ho, requerim la participació de tots vosaltres. Així doncs, Interacció continua virtualment, amb nous continguts i noves idees.

Al llarg dels propers dies anirem posant a aquesta comunitat virtual alguns dels continguts generats durant les jornades: les presentacions dels tallers, fitxes tècniques de les presentacions de la Sala Raval, gravacions dels debats, les càpsules audiovisuals d’Interacció TV, etc.