Un panorama de creativitat sostenible

Culture 360 | Asia-Europe Foundation

En un context com l’actual, on el medi ambient s’ha convertit en una qüestió essencial, la següent guia pot servir per posar en valor aquest aspecte des d’una perspectiva cultural. Ens trobem davant d’un compendi que referencia organitzacions i iniciatives locals dutes a terme a tot el territori espanyol per tal de millorar i prendre consciència de la preservació del medi ambient. Totes les organitzacions seleccionades per formar part de la guia tenen en comú el seu caràcter col·laboratiu amb organitzacions internacionals.

El directori permet reflexionar i re-descobrir el món rural i les seves pràctiques més ancestral. Aquesta posada en valor inspira una contraproposta a la sobreexplotació del camp, al consum desmesurat i a la sobreproducció de plàstics. Una de les eines més interessants que presenta la guia és la d’una mapa interactiu que recull totes les organitzacions del territori i els seus corresponents contactes, per tal de millorar la xarxa de relacions entre els actors locals.
 

El recull d’organitzacions i associacions de caire artístic compromesos amb la preservació d’una bona salut pel medi ambient és un aspecte a considerar per tal de repensar les polítiques de sostenibilitat. El diàleg que es produeix entre art i natura és molt interessant i pot arribar a esdevenir un interlocutor molt vàlid per fer campanyes de conscienciació, de denúncia o d’acció ciutadana. El treball interdisciplinari esdevé una peça clau per tal de poder entendre que la cultura té molt a dir sobre la natura i els ecosistemes. I el cert és que quan parlem de natura implícitament estem parlant de sostenibilitat, de participació i de sistemes de co-responsabilitat. Moltes de les organitzacions citades a la guia entenen aquest concepte tan ampli de sostenibilitat com un espai a través del qual treballar altres aspectes que apel·lin a temes socials, polítics, etc. 
 

Projecte de la organització catalana Quo Artis


 

En definitiva, aquest compendi permet entendre que hi ha moltes maneres de treballar la sostenibilitat, un concepte que permet connectar pràctiques molt diverses per tal de crear un apropament més holistic a la sostenibilitat i a la creativitat.
 

Al final de la guia apareix un directori amb 25 propostes d’arreu del país que conformen un mapa d’iniciatives artístiques molt singulars. Del territori català en destaquen:
 

  • Liternatura: es tracta d’un festival que explora els diferents aspectes d’escriure sobre la natura. El festival es duu a terme a varis parcs de les afores de Barcelona i s’hi barregen xerrades, presentacions de llibres, concerts... 

  • Quo Artis: el seu principal objectiu és promoure iniciatives científiques, tecnològiques i artístiques per tal de contribuir en la cooperació entre comunitats de diferents orígens. L’organització permet el desenvolupament cultural i social a través de programes innovadors. 


 

Podeu consultar aquest document complert via:
 

PDF     Creative Responses to Sustainbility: Green Guide for Spain Launched!

HTML   Creative Responses to Sustainbility: Green Guide for Spain Launched!



Inicieu sessió registreu-vos per a enviar comentari