“OBS”: Nou web de bones pràctiques en cultura i sostenibilitat local

Comissió de cultura de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU)

Fa tot just uns dies la Comissió de cultura de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) anunciava el llançament d’un nou web sobre “cultura, ciutats i ODS”, que aplega bones pràctiques culturals d’arreu del món basades en el desenvolupament local sostenible, fruit dels 15 anys de treball d’aquesta xarxa. Com a membre de l’equip que ha fet possible aquesta plataforma, també coneguda com a “OBS”, m’agradaria explicar-vos en què consisteix i com podeu treure’n el màxim profit, tant si sou càrrecs electes, tècnics en cultura, gestors culturals, investigadors...

De bases de dades sobre bones pràctiques en cultura n’hi ha moltes; però l’OBS relaciona explícitament més de 120 pràctiques culturals locals amb els objectius del desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU, fet que el converteix en una eina única. Aquestes bones pràctiques descriuen projectes, programes i polítiques culturals que han dut a terme ciutats i governs locals de tots els continents, i estan disponibles en els tres idiomes oficials de CGLU: anglès, espanyol i francès.

El motor de cerca de l’OBS permet combinar 3 tipus de criteris:

  • els 17 objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU
  • els 9 compromisos de la guia pràctica per a la implementació de l’Agenda 21 de la cultura “Cultura 21: Accions(C21A)
  • 75 paraules clau sobre cultura i sostenibilitat

Aquest motor permet trobar ràpidament bones pràctiques indexades sobre les temàtiques que més us interessin.

Perquè en tingueu una idea més concreta, us proposo fer una cerca a tall d’exemple, tenint en compte que es va apropant Interacció 18. En la cerca que es veu en la imatge de sota, s’han combinat els criteris següents:

  • ODS Agenda 2030: “4. Educació de qualitat”; “5. Igualtat de gènere”
  • Compromisos C21A: “3. Cultura i educació”
  • Paraules clau: “Arts”, “creativitat”, “aprenentatge permanent”, “formació”

I en la imatge següent podeu veure els resultats obtinguts: un total de 27 bones pràctiques culturals sobre educació,  igualtat de gènere, arts, creativitat, aprenentatge permanent... que es poden descarregar en format PDF, en anglès, espanyol i francès. Proveu de fer més cerques segons altres variables; les possibilitats a l’hora de fer combinacions són molt nombroses.

La indexació d’aquestes bones pràctiques ―gran part de les quals provenen de l’experiència de la Comissió de cultura amb ciutats i governs locals que participen en els programes Ciutats Líders, Ciutats Pilot i Cultura 21 Lab, a més de candidatures al Premi Internacional CGLU – Ciutat de Mèxic – Cultura 21 (que el 25 de maig passat va anunciar els guanyadors de la tercera edició)―, segons els paràmetres mencionats no és casual, sinó que respon a l’objectiu de difondre un fort missatge polític arreu del món: la cultura és un dels pilars del desenvolupament sostenible, i en l’àmbit local hi ha sòlides iniciatives que ho demostren i de les quals podem aprendre. A la pestanya “Publicacions” del web també trobareu documents que la Comissió de cultura ha elaborat per contribuir a aquesta tasca de sensibilització.

Aquesta és una eina per compartir experiències entre iguals, per difondre projectes que serveixin d’inspiració als governs locals en el desenvolupament de programes i polítiques culturals basades en la sostenibilitat i en les persones, i per prendre consciència tant en l’àmbit comunitari com en l’individual sobre el valor de la cultura en els processos locals i globals.

Des de la Comissió de cultura de CGLU us animo a explorar aquest web, a compartir el coneixement que hi trobareu i a contribuir-hi!

Inicieu sessió o registreu-vos per enviar comentaris