«Yo asesino», un còmic per llegir durant la Setmana Santa

Antonio Altarriba, Keko Godoy | Norma Editorial

Per Setmana Santa l’art pren els carrers. Martiris, calvaris i penitències són les escenes quotidianes en aquests dies, presidides per icones de crucifixió i acompanyades per passos sagnants, cucurulles sinistres i silencis enmig de planys esfereïdors. Enrique Rodríguez, professor de la Universitat del País Basc i director de la revista ‘Trémula’, a més d’investigador en el grup d’investigació ‘Arte y crueldad’, ens fa reflexionar de manera peculiar sobre aquest tipus d’imatgeria religiosa i el seu context.

«Muchas de las figuras centradas en la pasión y muerte de Cristo desfilan en procesión durante la Semana Santa y, todavía hoy, son seguidas con fervor. España viene de una cultura de la culpa, la penitencia y el sacrificio redentor… Por eso, en lugar de rechazar el castigo, lo aceptamos, incluso lo sublimamos. […] Eso nos condena a una historia de integrismo, dictadura y guerra civil. Pero, como compensación estética, nos coloca en el centro del arte cruel

Enrique Rodríguez, però, és tan sols un personatge, el protagonista del còmic «Yo asesino» que han guionitzat i dibuixat Antonio Altarriba i Keko (José Antonio Godoy), respectivament. Un home corrent que troba en l’assassinat la forma més elevada d’art, la creativitat més radical. Segurament, com en el seu dia va pensar Thomas de Quincey quan va escriure «De l'assassinat considerat com una de les belles arts», l'any 1827.
 

Imatge d’Enrique Rodríguez, un home «corrent»


No obstant això, a través d’ell els autors fan una pertinent reflexió sobre la total incorporació de la violència en la societat actual, que de vegades pot adoptar formes no tan ostensibles com les de l’art brutal, gairebé inusitades, com operacions financeres o tractats comercials, les quals poden significar la mort per a moltes persones. En temps de «correcció i drets humans», i especialment durant els dies de Setmana Santa, aquest llibre proposa una mirada crítica al distanciament de l’horror real de la mà dels crims d’un assassí, perquè, segons Altarriba i Godoy, la sang ens acaba esquitxant a tots.

I així ens acomiadem fins dimarts vinent!


Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació

Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris