Debats, revista de cultura, poder i societat. Comunitats imaginades al segle XXI

Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació

Debats és una revista que, partint de l’òptica de les ciències socials, recull reflexions entorn de la cultura i la seva relació amb el poder, la política, la identitat, el territori i el canvi social. Comença ara una nova etapa d’aquesta publicació – nascuda l’any 1982 – amb la direcció de Joaquim Rius-Ulldemolins, membre actiu de la comunitat Interacció, recuperant una versió totalment en català i d’accés gratuït als seus continguts.

El número 130 de la revista presenta el monogràfic «Comunitats imaginades al segle XXI. Homenatge a Benedict Anderson» que, partint de les aportacions teòriques d’aquest intel·lectual, aprofundeix en la qüestió del nacionalisme com un fenomen de la modernitat i en com funcionen les dinàmiques de construcció dels «imaginaris socials».

Com a part d’aquest monogràfic, on participen autors com Craig Calhoun o Albert Moncusí,  volem destacar l’article que signa Mariano Martín Zamorano, «Comunitat imaginada i governança a l’acció cultural exterior de Catalunya: entre la participació social i el corporativisme», en què fa un repàs de les diferents línies de la política i l’acció cultural exterior de Catalunya des de 1980 i com una important xarxa d’actors, amb una base social ben organitzada des de la transició, va anar configurant un eix estratègic de la paradiplomàcia cultural catalana amb un important impacte per a la cohesió nacional interior.

La revista Debats, publicada per la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació es pot consultar en línia en aquest enllaç.


 

PDF Revista Debats, volum 130, número 1. 2016


Inicieu sessió registreu-vos per a enviar comentaris