Les biblioteques, actors clau en la consecució dels ODS


Consejo de Cooperación Bibliotecaria
 

Agents garants d’accés lliure a la cultura i espais comunitaris de trobada, les biblioteques fan una aportació inestimable al desenvolupament de la societat i esdevenen espais de refugi que fomenten l’equitat, la cohesió social i el benestar.

Seguint l’objectiu de visibilitzar aquests equipaments de proximitat com a agents de transformació social, educativa i cultural, el grup de treball “Biblioteques i Agenda 2030” del Consell de Cooperació Bibliotecària (CCB) ha llançat la publicació “La implicación de las bibliotecas españolas en la Agenda 2030”.

Aquesta guia recull les iniciatives que s’estan prenent en l’àmbit de les biblioteques de tot l’estat en el marc de l’Agenda 2030 i visibilitzar, així, la seva aportació a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la seva contribució al desenvolupament social, econòmic i educatiu.
 
 

Interacció Biblioteca Central d’Igualada | bibliotecaigualada.cat

Biblioteca Central d’Igualada | bibliotecaigualada.cat
 
 

L’informe obre amb una reflexió introductòria al voltant de l’oportunitat que suposa per a les biblioteques alinear-se amb els objectius de l’Agenda 2030, així com recursos útils per endinsar-se en les qüestions clau que aborda l’agenda.

Una vegada entrada en matèria, la guia aporta materials de promoció i sensibilització (entre els quals hi figura la publicació “La Xarxa de Biblioteques Municipals amb els objectius de desenvolupament sostenible” de la Diputació de Barcelona) i una sèrie de mapes recopilatoris de bones pràctiques i exemples inspiradors (com ara, el banc de bones pràctiques).

Tot seguit, hi trobem la presentació de les experiències rellevants de les biblioteques recollides a l’informe i classificades segons es relacionen amb les persones, la prosperitat, el planeta, la pau i les aliances (les 5P). Cada apartat compta amb una contextualització i connecta cadascun d’aquests vessants amb els ODS als quals interpel·len.

A tall d’exemple, la guia incorpora la iniciativa de ciència ciutadana “Llegim el riu” (impulsat per la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació), desenvolupat a l’entorn del riu Llobregat que pretén afavorir-ne el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció, o la “Biblioteca de la Memòria”, una iniciativa de la Biblioteca Central d’Igualada per recollir i conservar el patrimoni històric i cultural que es troba en les experiències viscudes i en els records de les persones a través de fonts orals, transcripcions i altres documents.
 
 

Interacció Projecte “Llegim el Riu” | diba.cat

Projecte “Llegim el Riu” | diba.cat
 

També recordar-vos que la Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà va acollir el passat 17 de juny la Jornada Biblioteques UNESCO 2022 que portava el lema “Localitzant els ODS” i que podeu recuperar els Videoresums de presentació d’experiències de bones pràctiques i activitats ODS a les biblioteques.

 
 
 

Podeu consultar i descarregar-vos l’informe:
 

Sellés Carot, A., Martínez González, B. (coords). (2021). La implicación de las bibliotecas españolas en la Agenda 2030. Ministerio de Cultura y Deporte. culturaydeporte.gob.es

 


 


 

_____________________________________________________________________