Impulsar el poder de la cultura en la recuperació turística


Organització Mundial del Turisme
 

Amb la limitació dels moviments i la caiguda d’arribada de turistes a tot el globus, el turisme cultural ha sigut un dels grans afectats pels efectes de la pandèmia. Segons l'Organització Mundial del Turisme (OMT), el 90% dels països van tancar els llocs declarats Patrimoni de la Humanitat, afectant les comunitats locals, al patrimoni protegit i a altres espais i institucions culturals. Uns efectes que han colpejat fort a casa nostra.

En aquest context, l’OMT i la Unesco han unit esforços per elaborar un conjunt de recomanacions perquè la cultura tingui una presència rellevant en els plans d’emergència i contingència de les destinacions turístiques. L’objectiu? Reconstruir un turisme cultural més accessible, més sostenible i més competitiu per tal de garantir un accés inclusiu al patrimoni.

Aquestes directrius, destinades tant a governs locals com al sector privat, destaquen la necessitat d’involucrar artistes i creadors, professionals del turisme i la cultura, el sector privat i les comunitats locals mitjançant estructures que impulsin una governança participativa, basada en el diàleg i l’intercanvi de dades. A més, defensen establir lligams entre les ciutats i el món rural.
 
 

Castell de Cardona. Bages Turisme

Castell de Cardona. Bages Turisme
 
 

Publicada al desembre de 2020, "Directrices de la OMT para una recuperación inclusiva – Tema 1: Personas con discapacidad", fa èmfasi en centrar l’acció en els grups socials que s’han vist exclosos de les comunicacions sobre salut pública o accessibilitat als serveis turístics, les persones amb discapacitat i la gent gran. Incloure formats alternatius per respondre les necessitats d’aquestes persones es presenta aquí com a una oportunitat per als negocis al sector turístic.

Aquesta publicació s’ha vist actualitzada amb la "Guía de la OMT para una recuperación inclusiva – Número 2: Turismo cultural". Centrada en la represa del turisme cultural de manera responsable, analitza l’impacte de la pandèmia i suggereix solucions, entre les quals s’inclouen l’intercanvi de bones pràctiques per generar confiança entre els visitants, l’obertura de debats sobre un turisme cultural conscient i responsable o despertar l’interès per les destinacions rurals, que permeten involucrar les comunitats locals i la dispersió dels fluxos turístics.

Seguint la línia d’aquesta publicació, l’OMT ha publicat la pàgina web "Turismo cultural y COVID19", on recull una sèrie d’accions a dur a terme com a resposta immediata per pal·liar els efectes de la crisi sanitària en el turisme cultural, així com estratègies per a la recuperació del sector.

A més, la pàgina "Guiar la recuperación del turismo" ofereix tota una sèrie de recursos per ampliar aquestes informacions relatives a la recuperació i que s’agrupen en aspectes com l’avaluació de l’impacte i la presa de decisions basades en dades, iniciatives que posen el focus en les persones i el respecte al planeta i altres informacions per a una millor governança del turisme.

   
 

Podeu consultar i descarregar-vos els documents:
 

Organización Mundial del Turismo (2020). Directrices de la OMT para una recuperación inclusiva. Impactos socioculturales de la COVID-19 Tema 1: Personas con discapacidad. OMT e-unwto.org
 

Organización Mundial del Turismo (2021). Guía de la OMT para una recuperación inclusiva. Impactos socioculturales de la COVID-19 Número 2: Turismo cultural. OMT  e-unwto.org

   


 


 

_____________________________________________________________________