La Pahissa del Marquet, nou equipament cultural pluridisciplinari al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac


Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, dissabte 5 de juny s’inaugura un nou equipament al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac: la Pahissa del Marquet. Està situat en una antiga pallissa reformada que pertany al conjunt arquitectònic del Marquet de les Roques, edifici modernista protegit com a bé cultural situat a la Vall d'Horta, a Sant Llorenç Savall. 
 

El Centre La Pahissa del Marquet - Arts-Lletres-Natura, dirigit per Ester Xargay, vol ser un espai pluridisciplinari amb una programació estable d'activitats artístiques, literàries, musicals, educatives i lúdiques, dedicat a l’experimentació i a l'estudi de nous llenguatges que propicien les pràctiques híbrides. Un centre actiu que posi en relleu els valors culturals i naturals del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i de tot el seu context geogràfic. 

Així mateix, el centre vol ser un espai de trobada intergeneracional, així com promoure la creació, el pensament i la formació de pràctiques contemporànies des d’un punt de vista polièdric, multidisciplinari, mostrar i estudiar obres literàries i artístiques d'escriptors vinculats al món de l’art i d’artistes que també són escriptors o que han tingut una important vinculació amb les lletres.

Altres objectius són emmarcar l'obra de Pere Quart i la Colla de Sabadell com un referent literari, artístic i social de la Catalunya contemporània, ser un aparador de la cultura contemporània sabadellenca i de tot el Vallès occidental. Acollir propostes de joves creadors i investigadors emergents en totes les disciplines i establir ponts i iniciatives amb l'Ajuntament de Sant Llorenç Savall i amb els municipis propers com ara Castellar del Vallès, Mura, Sabadell, Terrassa, entre d'altres. 

Així mateix, es vol enfortir el vincle cultural que ja existeix amb les institucions i els col·lectius d'escriptors i d'artistes de la comarca del Vallès Occidental, crear programes d'intercanvi amb altres centres. De bon començament treballaran amb estreta col·laboració amb l'equipament del Parc del Garraf (Municipi de Begues), Vallgrassa, Centre Experimental de les Arts, un espai d'art actiu i participatiu, gestionat per Brancal d'Art -Jordi Aligué i Anna Bellvehí- que, des del 2002, ha anat creant una xarxa d'intercanvis artístics i ponts culturals amb altres espais expositius de Catalunya, del País Basc, d'Itàlia, entre altres indrets.

Altres objectius són afavorir les iniciatives, projectes i propostes, relacionades amb la realitat cultural del territori i en la posada en valor del seu patrimoni natural i aquelles que afavoreixin la participació activa del públic així com generar propostes de tallers, cursos i altres activitats de formació que apropin als escolars o al públic en general a les diferents disciplines de les arts, de les lletres i a la natura.
 
 

La Pahissa del Marquet forma part dels edificis del Marquet de les Roques. Ester Xargay
 
 

El Marquet de les Roques
 

El Marquet de les Roques és un casal d'estil historicista neoromànic, situat al fons de la vall d'Horta, envoltat dels cims de Montcau, Rocamur, els Emprius i les Fogueroses, dissenyat per l'arquitecte Batllevell al final del segle XIX i aixecat sobre un antic mas del començament del segle XIII. Fou la casa pairal i residència d'estiueig de Pere Quart (Joan Oliver) on aquest organitzava tertúlies literàries a les quals van ser convidats autors de renom com Carles Riba, Josep Carner o Guerau de Liost. Pere Quart (Joan Oliver), juntament amb els escriptors Francesc Trabal i Armand Obiols, formà La Colla de Sabadell. 

  
 

__________________________________________________________________________________________

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació de Xarxa de Parcs Naturals