El museu amb ulls d'infant


Els deu drets del petit visitantconviden els nens a apropiar-se del museu d’una manera viva i desinhibida.
 

Moltes de vosaltres heu portat amb família els infants als museus o inclús ho heu viscut en primera persona quan us hi portaven els vostres pares o hi anàveu amb l’escola. El cert, és que ser petit i anar a museus es viu des d’una perspectiva completament diferent que quan som adults. Per molt que actualment l’oferiment de serveis adreçats a les famílies i als infants és cada vegada més una prioritat, és interessant aturar-nos a reflexionar sobre com perceben els més petits una visita al museu. Ara que les visites als museus han canviat, com ha canviat l'experiència d'anar a l'escola amb les mesures sanitàries, més que mai cal tenir clars els drets dels infants malgrat les resticcions. Aquesta guia que aquí us presentem pot ajudar a fer de la visita al museu una vivència agaradable pels infants o si més no, valorar què és el que els privem de fer lliurement.

L’associació francesa Môm’Art es preocupa per una millora en l’acolliment i l’oferiment de serveis cap a les famílies, i més concretament, vers als infants. Duu a terme diverses tasques com ara:  
 

  • Convida als museus a firmar una guia de bones pràctiques.
     

  • Organitza anualment un concurs que premia el museu que es distingeix per serveis i accions culturals més remarcables per estar dirigits als infants i a les famílies. 
     

  • Gràcies a la seva pàgina web i a les xarxes socials, Môm’Art convida a les famílies a interactuar i a participar al seu blog per tal de compartir experiències. 
     

Ara que comença el curs escolar i que els nens i nenes visitaran tota mena de museus no només amb la família sinó també amb l’escola, us volem presentar aquest decàleg que ha creat l’associació per tal de preservar els drets dels visitants més petits. El decàleg presenta drets tan bàsics com el de poder seure fins a d’altres més curiosos com ara el de poder imitar sense vergonya les obres exposades.
 





 

Aquest decàleg està principalment adreçat als nens i nenes ja que adopta un model que fàcilment podem comparar amb els contes infantils. A més, planteja un caràcter interactiu perquè des de la pàgina web és descarregable en dos formats: a través d’un pòster amb els deu drets i també en format quadern, que els infants poden completar amb els museus que han visitat.

 



 

Podeu consultar i descarregar-vos el document:
 

Môm'Art (2014). Les 10 droits du petit visiteur.



 


___________________________________________________________________