Barcelona Festival of Song®: quinze anys donant vida a la música i la poesia ibèrica i llatinoamericana

El proper dijous 4 de juliol, la Sala d ́Assaig del Palau de la Música Catalana acull Mar de cançons, concert inaugural del XV Barcelona Festival of Song®, esdeveniment que en aquest 2019 ens convida a submergir-nos en la música i la poesia ibèriques i llatinoamericanes.

El Barcelona Festival of Song celebra en 2019 quinze anys de treball incansable per treure a la llum, preservar i difondre internacionalment la cançó de cambra en castellà, català i portuguès, un repertori que no forma part dels curricula de les universitats i conservatoris del món, ancorats encara en models d'ensenyament eurocèntrics que corresponen a estructures colonials del segle XIX.

El Barcelona Festival of Song és revolucionari perquè busca trencar estructures anquilosades que canonitzen els repertoris centreeuropeus en detriment dels produïts fora d’aquest àmbit, i la seva revolució consisteix justament a generar espais i donar veu a creadors i creadores del món ibèric i llatinoamericà que des de mitjan segle XIX han construït un repertori riquíssim que és, a més, signe d'identitat en unir a dos poderosos llenguatges, la música i la poesia.

La protagonista del festival 2019 és l'aigua, origen de la vida, femenina, metàfora perfecta per a un esdeveniment dedicat a crear ponts entre la Península ibèrica i Amèrica Llatina, lloc d'intercanvi, trobada i transformació. Solcant els mars han arribat durant quinze anys cantants lírics, instrumentistes, compositors i poetes de 18 països, motivats pel desig de conèixer, aprendre i portar en el seu equipatge la cançó en català, portuguès i espanyol. Els mars s'han endut les cançons que des de llavors sonen en llunyanes terres.

Com cada any, el festival ha comissionat la composició d'un nou cicle de cançons que s'estrena en el concert inaugural, aquest any a càrrec del compositor dels Estats Units Nicolás Gutierrez (1993) qui va compondre Signat, l ́amic del cor, obra que celebra l'amistat dels poetes catalans Marius Sampere (1928-2018) i Carles Duarte (1959) als quals homenatgem. El cicle incorpora elements electrònics i té com a element central a l'aigua. Al llarg del concert, i a manera d'exposició, es projectaran les fotografies d'Erika Arias, artista que en la seva obra vincula el cant amb l'aigua, evocant les nimfes i sirenes que amb el seu cant sedueixen i transporten a universos fantàstics. El concert serà interpretat per la soprano Patricia Caicedo i el pianista Nikos Stavlas, reconeguts intèrprets.

Al llarg dels 10 dies, el festival presentarà 7 concerts que inclouen el recital de cançó afroamericana “Dream song”, presentat pel contratenor dels Estats Units Darryl Taylor, el recital “Souvenirs de mon pays” dedicat a les obres per a piano de dones compositores i interpretat pel grec Nikos Stavlas, un altre de cançó brasilera en homenatge a Heitor Vila-Lobos i Claudio Santoro, interpretat pel reconegut tenor brasiler Lenine Santos, seguint amb un concert de guitarra del compositor i intèrpret cubà-americà José Lezcano i acabarem amb “Lo nuevo”, programa de cant flamenc de la cantaora Alba Guerrero. En els dos concerts finals dedicats a la cançó en català, castellà i portuguès actuen cantants lírics provinents dels Estats Units i Austràlia. Un programa interessantíssim que ens convida a submergir-nos en música i poesia que ens transformarà, descobrint per a nosaltres noves parcel·les de plaer i sensibilitat. Tots els concerts són gratuïts.

Sobre el Barcelona Festival of Song®:

El Barcelona Festival of Song® és un esdeveniment dedicat a preservar i promoure internacionalment el repertori de cançó artística en català, castellà i portuguès, els seus compositors i intèrprets. Per a consultar el programa complet de concerts: barcelonafestivalofsong.com

Per a ampliar informació, gestionar entrevistes o sol·licitar material gràfic:  info@barcelonafestivalofsong.com -  Tel: 696 144 766