L'amor-odi barceloní

Adrià Pujol i Cruells |  L'Avenç

De nou, Barcelona. Però més enllà de la ciutat com a escenari, ‘Els barcelonins’ convida a observar la ciutat amb ulls de pertinença, des del tracte amb les seves identitats.

Però què vol dir ser barceloní?

Amb dotze capítols que van de gener a desembre, Adrià Pujol i la seva mirada escèptica, ens mostra les múltiples identitats de Barcelona. L’observació de l’antropòleg ens porta a discernir i comparar diferents cares que mostra la ciutat segons l’època de l’any. Així com els ulls que la miren, i les veus que en parlen. De fet, en referència als seus personatges esmentava Pujol, que barrejaria aquells que se’n senten i fan bandera de ser barcelonins, amb aquells que ho són i potser ni s’ho han plantejat. Així barcelonins de tota la vida, nouvinguts, orgullosos o modestos, de tots els barris, i de totes classes i condicions, hi poden sortir retratats. Tot plegat amb l’objectiu de trobar quina és la possible identitat dels ciutadans de Barcelona, si es que existeix.

Un dels punts que també es reflexa al llibre és la vida de la cultura a la ciutat. Des de la cultura popular, a la gestió de la cultura pública. Sobretot, des dels personatges de la gestió cultural, es pot descobrir un relat que va en paral·lel i es relaciona amb el relat identitari. Des d’un punt autobiogràfic allunyat i més enllà de la seva faceta d’antropòleg i escriptor, Pujol també es deixa entreveure com a comissari de l’exposició ‘Les cares de Barcelona’ al Museu Etnològic de la ciutat.

És una lectura amena i generosa. Plena de referències antropològiques i culturals (sovint oblidades) del cap i casal, que l’autor fa arribar a través d’un llenguatge propi, manifest i sense filtres. Per tot això, us recomanem aprofitar aquestes vacances per descobrir què marca el caràcter cultural i identitari dels habitants de la ciutat de Barcelona, amb ‘Els barcelonins’.

 

Fotografia: Natàlia Farré
 


Ens tornem a trobar dimarts vinent, bones vacances!






Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació


 



Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris