Publictionnaire: la viquipèdia crítica sobre els públics

Centre de recherche sur les médiations (CREM) | Huma-Num

La qüestió dels públics de la cultura és sense dubte una noció difícil d’acotar en una disciplina en concret. Composta per les contribucions de l’antropologia, la sociologia, la filosofia, l’estètica, les ciències de la comunicació o la llengua, aquesta matèria s’enfronta al repte d’aportar una visió i criteri propis. En aquest context, el Centre de recherche sur les médiations (CREM) de la Universitat de Lorraine està desenvolupant un diccionari enciclopèdic, amb el treball d’un centenar d’experts, per abordar profundament l’àmbit dels públics des d’una òptica interdisciplinària.

Es tracta d’una eina en progrés constant, en construcció, on investigadors, professors i d’altres experts poden fer les seves aportacions amb l’objectiu de completar els discursos i les diverses perspectives en la matèria.Publictionnaire, dictionnaire encyclopédique et critique des publics


A banda de la classificació de les entrades per ordre alfabètic, aquest diccionari compta amb una estructura temàtica que estableix una sèrie de famílies de conceptes («acteurs et métiers», «dispositifs et lieux», «genres et discurs», «notions et théories», «pratiques et usages») que facilita la navegació a través dels continguts i la recerca.

Però l’aposta clara per la construcció oberta de continguts i l’esperit crític d’aquesta eina permet trobar punts de vista divergents que enriqueixen els diversos discursos, els quals van augmentant progressivament la seva presència a la plataforma, així com completant els continguts elaborats amb anterioritat.

D’altra banda, el CREM coordina un carnet de recerques online, «Publiques en question», una mena d’observatori participatiu que obre un espai de diàleg científic que entén el públic com una figura social en continua mutació. Com l’eina que us presentem, és una plataforma interdisciplinària, que es basa en la multiplicitat d’aproximacions i camps de recerca.

HTML Publictionnaire, dictionnaire encyclopédique et critique des publics

HTML Publiques en question, carnet de recherches du CREM


Inicieu sessió registreu-vos per a enviar comentaris