Les relacions laborals en el sector cultural

Gijsbert van Liemt ׀ Organització Internacional del Treball

Document de treball que analitza les condicions laborals, les relacions de treball i els ingressos dels treballadors culturals, així com el paper que juga l’Estat en l’àmbit de les indústries culturals i creatives i en quina mesura el sector de l’art i la cultura marca tendència a la resta del mercat laboral. L’autor proporciona una visió general dels canvis tecnològics i del model de negoci i financer que ha experimentat el sector de la cultura en alguns països de l’OECD i de quina manera aquests canvis han afectat a les relacions de treball i a l’ocupació. Així mateix, aprecia que les feines són cada vegada menys segures i s’incrementa el nombre de treballadors autònoms. L’autor també es qüestiona si el diàleg i el debat social aborda de manera correcta els reptes i canvis tecnològics i econòmics als quals han de fer front les indústries culturals i que han modificat la seva composició i les relacions laborals dins el sector. Van Liemt assenyala que la majoria de treballadors de la cultura tenen un nivell de compromís elevat amb la seva feina, acostumen a treballar dins patrons laborals fragmentats i impredictibles, sovint subcontractats, i tendeixen a treballar menys hores de les que desitjarien.

PDF Employment relationships in arts and culture (Working Paper No. 301)

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris