Avaluació estratègica del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)

Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) 

El Consell Nacional de la Cultura (ConCA) ha fet públic l'auditoria que ha realitzat al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), en compliment d'una de les seves atribucions legals. L' avaluació estratègica del Museu diagnostica la situació de l'equipament l'any 2013 i suggereix una sèrie de mesures per reforçar-lo. Entre les diverses recomanacions sorgides de l’anàlisi es pot destacar la necessitat de repensar la governança de l’equipament per facilitar un equilibri adient entre el finançament públic i privat. En aquest sentit, s’apunta la necessitat de millorar el posicionament dels mecenes en el patronat del museu a través de la creació d’un consell de mecenatge. Aquesta major responsabilitat de la societat civil no ha d’anar en detriment del compromís explícit assumit per les Administracions, tot i que es reclama d’aquestes una major voluntat per recuperar les aportacions públiques i un compromís a mig i llarg termini per poder fer viable l’activitat del centre.

Respecte a la implantació del centre d'art en el territori, l'informe reconeix la necessitat de crear vincles més estrets amb els museus i agents locals; i en relació amb l'exterior, convida a potenciar les col·laboracions internacionals i les coproduccions amb altres centres. L'auditoria reconeix, a més a més, la necessitat del MNAC de créixer físicament, en referència al projecte de la Muntanya dels Museus, a causa de l'ampliació dels límits cronològics del museu.

Per últim, es destaca l’impacte de la marca Barcelona i l’atracció turística de la ciutat com a punt fort que cal emprar per a prestigiar i difondre la institució, incorporant-la en la seva imatge pública. En aquest sentit, la col·lecció del MNAC té la capacitat de generar continguts amb múltiples dimensions i atractius per a diferents públics. Entre d’altres, cal aprofitar l’interès que desperta el modernisme i  Gaudí.

PDF  Avaluació estratègica del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris