MACBA: la dreta, l'esquerra i els rics

Vilaweb

L'Associació Catalana de Crítics d'Art lliura els seus premis avui · Us oferim íntegre el documental guanyador de la categoria de producció audiovisual, un exemple de la situació que viu la cultura

'El Museu d'Art Contemporani de Barcelona neix oficialment el 1987 com a reflex d'aquella dinàmica. Els interessos privats es van confondre amb els públics, segrestant el debat sobre allò comú.' D'aquesta manera arrenca el documental 'MACBA: la dreta, l'esquerra i els rics', una de les obres guardonades en els premis ACCA, de l'Associació Catalana de Crítics d'Arts (ACCA), que es lliuren avui. L'ACCA és una de les associacions més actives a l'hora de defensar la cultura i d'estimular el debat cultural. I en són un bon reflex aquests premis, que es lliuren anualment i guardonen les exposicions, iniciatives i obres més remarcables de la temporada artística.

El documental premiat, que podeu veure íntegre, repassa l'origen del MACBA i posa de manifest els problemes que té. Recorda quines polítiques públiques han seguit els governs, tant de dretes com d'esquerres, en relació amb l'art contemporani. I, com explica el president de l'ACCA, Joan Minguet, en aquest article, fa servir el museu d'exemple de la difícil situació que travessa el sector cultural.

L'obra és produïda per SUB (Societat U de Barcelona), formada per Tere Badia, Octavi Comeron, Jorge Luis Marzo, Montse Romaní i Guillermo Trujillano.

Vegeu ací tot el palmarès dels premis:

Exposicions d'art contemporani

Premi a l'exposició 'Alberto García-Alix. Autoretrat', comissariada per Nicolás Combarro i presentada a la Virreina entre el 7 de febrer i el 5 de maig de 2013.

Premi a l'exposició 'Jo em rebel·lo. Nosaltres existim', comissariada per Martí Sales i Pere Almeda, presentada a la Fundació Palau, Caldes d'Estrac, entre el 12 d'octubre de 2013 i el 2 de febrer de 2014.

Exposicions de recerca històrica

Premi a l'exposició 'Japonisme. La fascinació per l'art japonès', comissariada per Ricard Bru, presentada al CaixaFòrum de Barcelona entre el 14 de juny i el 15 de setembre de 2013.

Galeries d'art contemporani

Premi a la Galeria Alejandro Sales, de Barcelona, per l'exposició 'Anónimo e impropio', de l'artista Carmen Calvo, presentada entre el 26 de setembre i el 9 de novembre de 2013.

Galeries d'art modern i recerca històrica

Premi al Palau Antiguitats per l'exposició 'Joaquín Torres-García i Barcelona, 1891-1919', presentada entre el 16 d'octubre de 2013 i el 7 de febrer d'enguany.

Iniciatives

Premi a la recuperació del mural que Joan Miró i Joan Gardy Artigas havien realitzat l'any 1978 per a la seu d'IBM a Barcelona i que ara s'ha instal·lat al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Espais de producció i creació

Premi a la programació del Centre d'Art Tarragona, dirigida per Cristian Añó, Cèlia del Diego i Jordi Ribas entre els anys 2012 i 2013.

Llibres

Premi al llibre 'Caravaggio 400 anys després', editat per Rosa Maria Subirana Rebull, Joan Ramon Triadó  i Anna Valluguera i publicat pel servei de publicacions de la Universitat de Barcelona.

Revistes

Premi a la revista 'Artiga. Revista d'art i pensament', que dirigeix Assumpta Rosés.

Produccions audiovisuals

Premi al documental 'MACBA: la dreta, l'esquerra i els rics', obra de SUB (Societat U de Barcelona), formada per Tere Badia, Octavi Comeron, Jorge Luis Marzo, Montse Romaní i Guillermo Trujillano.

Promoció de l'art català a l'estranger

Premi a l'exposició 'Tàpies. Lo sguardo dell'artista', comissariada per Toni Tàpies, Natasha Hébert, Daniela Ferretti i Axel Vervoordt, presentada al Palazzo Fortuny de Venècia entre l'1 de juny i el 24 de novembre de 2013.

Font: Vilaweb

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris