A(rt)ction, un projecte europeu pel canvi climàtic


 
La Fundació Interats aprofiten el poder d'influència de les arts i l'emprenedoria verda per a conscienciar sobre els problemes mediambientals i fomentar un canvi de comportament positiu.
 
 

La Fundació Interarts participa en el projecte europeu A(rt)ction, amb la col·laboració de Animal Latitude, i des del projecte Desperta (art i natura),

Aquesta iniciativa pot considerar-se una solució nascuda del desafiament per a contribuir a un futur més sostenible. Aprofitem el poder d’influència de les arts i l’emprenedoria verda per a conscienciar sobre els problemes mediambientals i fomentar un canvi de comportament positiu.

El projecte europeu A(rt)ction pretén fomentar i reforçar el sentit d'iniciativa de les joves promovent l'esperit empresarial ecològic a través de l'aprenentatge creatiu, així com educar a joves artistes i treballadores juvenils perquè es converteixin en veritables agents del canvi a l'hora d'abordar els reptes del canvi climàtic a escala local, nacional i de la Unió Europea.

En aquest context, un Pla d'estudis amb el títol 'Els artistes com a actors verds del canvi' va ser dissenyat pels i les membres el consorci per a satisfer les necessitats dels i les joves artistes visuals creatius de tota la Unió Europea amb una línia de treball relacionada amb el medi ambient. L'objectiu és impulsar el potencial de les obres de sensibilitzar sobre els reptes mediambientals, d'aquí que el pla d'estudis per a artistes es posi aviat a la disposició del públic a través d'una Plataforma digital.
 
 

El contingut de la plataforma, a partir de l'estudi realitzat entre joves artistes de Xipre, Grècia, Itàlia i Espanya, consta de quatre mòduls:
 

1. Convertir-se en agents del canvi climàtic;

2. El poder de les arts per desencadenar el canvi;

3. Emprenedoria social i ecològica; 

4. Artistes en un món digitalitzat.

 
Cada mòdul inclou activitats d’ aprenentatge que duren aproximadament 45 minuts. Les activitats d’ aprenentatge consisteixen en estudis de casos, vídeos i exercicis pràctics per aprofundir i posar en pràctica qüestions rellevants com la comunicació, la presa de decisions, la resolució de problemes, l’ autogestió, la creativitat i la iniciativa.

A més,  el resultat de la tercera acció del projecte és el toolkit 'Artistes pel canvi climàtic', dissenyat per a proporcionar els elements pràctics essencials per a professionalitzar a les artistes mitjançant el desenvolupament del seu esperit empresarial ecològic i proporcionant-los assessorament de professionals sobre com abordar el canvi climàtic a través del seu treball. A través d'una sessió grupal a cada país membre es van recollir els pensaments d'artistes i professionals per a utilitzar-los com a part del la campanya en la introducció del toolkit.

         
 

L'art és una eina de transformació ecosocial

       
 

Les activitats que va impulsa l’A(rt)ction: 
 

  • Dinamitza un grup de discussió (focus group en línia) amb l’objectiu d’escoltar algunes idees de professionals del sector de l’educació ambiental, artistes participants, persones vinculades al món de l’educació i la participació social, al voltant del canvi climàtic i generar un debat sobre com abordar-lo a través de l’art. La sessió  va ser conduida per Irene Cervera Buisán, presidenta de l’associació animal latitude i Raquel Uterga, secretària de l’associació, coordinadores del projecte Desperta, art i natura.

  • Una acció formativa a l’Aula Ambiental Bosc Turull, a Barcelona (SCEA – Societat Catalana d’Educació Ambiental) dirigida a joves artistes, en particular a aquelles persones interessades en les qüestions del canvi climàtic i els reptes mediambientals. 

  • Un esdeveniment final amb l'objectiu oferir una mirada sobre el canvi climàtic i la seva conscienciació a través de l’art, compartir les reflexions d’experts, artistes i persones participants i afavorir les sinergies entre professionals, organitzacions i projectes.
     
     

A(rt)ction és un projecte cofinançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea.

  
  _________________________________________________________________________________________