L’impacte de la COVID-19 sobre les residències artístiques

Convocatòries i programes de residència anul·lats, viatges i estades impossibles de dur a terme. La pandèmia de la COVID-19 ha afectat, sens dubte, els sectors creatius i culturals d’arreu del món, i les residències artístiques, com és lògic, no en són una excepció. 

Les restriccions de viatges, els sotrac financer a les organitzacions artístiques i les mesures restrictives de salut pública, han amenaçat l’estat d’aquest important camp de cultiu artístic i creatiu. De fet, les residències artístiques tindran un paper importantíssim però complicat, un cop superada la pandèmia, en la recuperació dels intercanvis nacional i internacional.

Aquesta enquesta que es va dur a terme entre el maig i el juny de 2020, arriba a recopilar informació sobre com ha afectat la COVID-19 a les residències artístiques que hi havia en curs i les futures, així com els canvis i adaptacions que s’han hagut de fer als programes i com aquests han afectat als artistes i les organitzacions d'arreu.

Quines són les conseqüències actuals la COVID-19 a la vostra organització?

consequencies-640x383.jpg




 

Recomanacions per a les futures enquestes

L’enquesta ens mostra de cara, l’impacte immediat de les cancel·lacions de residències i la pèrdua d’ingressos i oportunitats tant per als artistes com per a les organitzacions, dibuixant un context d’una gran incertesa. Per tal de formular una sèrie de recomanacions polítiques per donar suport als artistes i als programes de residències després de la pandèmia; les properes enquestes, que avaluaran els impactes a mitjà i llarg termini de la pandèmia sobre la mobilitat dels artistes, volen posar en qüestió aspectes com:

• Les situacions financeres dels enquestats i si els artistes han buscat noves fonts d’ingressos durant el COVID-19.

• Si les organitzacions oferiran residències digitals o presencials el 2021 i si els artistes tenen previst presentar-s’hi.

• Quin és l’efecte de l’ajuda governamental en aquests programes, incloses les preguntes específiques sobre la quantitat de diners que han rebut artistes i organitzacions i com els han utilitzat.

• Informació actualitzada sobre si les organitzacions artístiques han pogut reprendre l’activitat a la llarga o si s’han vist forçades a tancar.

• Si els ofertants de les residències estan experimentant amb nous models.

• Quins son els possibles beneficis i les trampes que hi pot haver en les oportunitats de residència digital, inclosos els recursos tecnològics. 

Consulteu l'enquesta aquí
 

____________________________________________________________________________________________

Res Artis i University College London. (2020) «COVID-19: Impact Survey on the Arts Residencies Field: Analytical Report». Recuperat de https://resartis.org/covid-19-updates/covid-19-survey/

____________________________________________________________________________________________


 


 
 *****