Polítiques culturals i foment de la lectura (Entrevista amb Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat Cat)

LlavorCultural

Carme Fenoll: “Les biblioteques han d’estar al dia en l’oferiment de formació i tecnologia per fer front a la bretxa digital”

Carme Fenoll (Palafolls, 1977)ha estat reconeguda amb el II Premi Ressenya que l’Associació de Periodistes Culturals de Catalunya atorga a una personalitat que hagi treballat per a la difusió de la cultura. El guardó reconeix el treball per acostar les biblioteques i els llibres als diferents segments de públics i la tasca de difondre el valor de les biblioteques a través d’inciatives creatives i renovades. Conversem amb la Cap de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

L.B: Quins reptes acaren les biblioteques en el moment actual?

C.F: Em sembla que el principal repte que les biblioteques és el de continuar sent útils a la seva comunitat. La bona valoració de les biblioteques catalanes en els darrers temps ha estat motivada perquè han estat capaces d’adaptar-se als nous temps, de saber planificar i de no témer la incorporació de les noves tecnologies. I què demanda la societat actualment que la biblioteca pot oferir? Doncs per exemple: un accés fàcil i ràpid al coneixement, espais agradables de treball i de relació, personal format i atent a les seves necessitats.

L.B: Quines accions concretes s’estan treballant per al foment de la lectura?

C.F: D’una banda, des del Servei de Biblioteques impulsem accions adreçades als professionals al front de la biblioteca, com són el programa formatiu encarat a la prescripció literària i la continuïtat del projecte 10×10 amb els editors catalans.

D’altra banda, les biblioteques públiques, veritables motors culturals dels seus territoris, diversifiquen cada vegada més la seva programació cultural.Des del Servei nacional, impulsem accions que puguin despertar l’interès de lectors d’arreu del territori: actualment tirem endavant 6 clubs de lectura virtuals especialitzats; clubs de lectura que ens relliguen amb altres equipaments culturals (Llegir el teatre, #16òperesBIB), la quarta edició del projecte Biblioteques amb DO o la continuació del projecte #Decapçalera, que apropa als autors a les biblioteques, entre d’altres.

L.B: I per aquest 2016…?

C.F: Enguany volem iniciar dos nous grans projectes adreçats al públic infantil i juvenil. Un d’ells, enfocat a donar una alternativa d’oci lector a l’estiu a les biblioteques.

L.B: La transformació del paradigma comunicatiu avança ràpid. Com s’estan adaptant les biblioteques al concepte de literatura digital i nous canals d’aprenentatge, fusió d’arts visuals, informàtica, literatura i big data?

C. F: Des del mes de juny de l’any passat, disposem d’una plataforma de préstec digital des d’on oferim un accés públic i gratuït a la lectura en digital. Aquest 2016 volem desplegar també el projecte LABO de coordinació biblioteca pública i universitària (com exemple, el projecte CODECLUB a les biblioteques, que vam iniciar amb UdG, UPC i UOC). En definitiva, les biblioteques no volem perdre pistonada i continuem apostant per innovar en tots aquells camps que ens posen en sintonia amb les necessitats dels ciutadans.

L.B: Quines sinergies es poden establir entre biblioteques, universitats, escoles i museus?

C. F: Entre universitats: iniciem un projecte pilot que es diu LABO (Laboratori d’Aprenentatge de Biblioteques Obertes) que de moment agrupa 9 accions concretes i que hem iniciat des del Servei de Biblioteques amb la UOC, la UPC i la UdG: creiem que els recursos públics en biblioteques han de ser més transversals. Cal fer possible que els ciutadans vegin el ventall d’oferta bibliotecària pública amb les mínimes barreres possibles.

Aquest 2016 volem iniciar dos nous grans projectes adreçats al públic infantil i juvenil. Un d’ells, enfocat a donar una alternativa d’oci lector a l’estiu a les biblioteques"

Llegiu l'entrevista completa, aquí.