Grüne Werkstatt Wendland. Plataforma d'innovació

Grüne Werkstatt Wendland és una plataforma d’innovació oberta que posa en contacte escoles superiors de disseny i de negocis de les grans ciutats d’Alemanya amb petites i mitjanes empreses del districte de Lüchow Dannenberg, una àrea eminentment rural de la Baixa Saxònia.

El projecte va engegar fa dos anys fruit de l’iniciativa d’un grup d’emprenedors, artesans, comerciants i artistes de Lüchow-Danenberg, juntament amb l’administració del districte, que es van proposar crear una xarxa de cooperació entre els agents locals i les universitats i escoles de disseny, d’una banda, les escoles de negocis, de l’altra, de les grans ciutats d’Alemanya. Donat que no hi ha cap institució d’educació superior dins del districte de Luchow-Dannnenberg, els impulsors del projecte es van proposar construir, amb aquesta xarxa, una plataforma d’innovació permanent de la que poguessin treure profit tots els participants: les universitats i escoles, els estudiants, les empreses, i, en definitiva, el conjunt del territori local.

A la pràctica, Grüne Werkstatt Wendland posa els estudiants i les empreses locals a treballar plegats, en un procés de col·laboració que vol donar peu a l’aparició de nous formats i productes, així com impulsar la recerca aplicada i el desenvolupament rural. Actualment hi ha més d’una dotzena d’empreses, universitats i centres de disseny i de negoci associats a la iniciativa.

Un dels principals àmbits de treball del projecte és el de les energies renovables, que es presenten com a alternativa a l’energia nuclear, en una zona coneguda internacionalment per tenir vàries instal·lacions nuclears (un magatzem centralitzat, una planta d’emmagatzematge, una de condicionament i una estació pilot), i una gran oposició popular a les mateixes.

Trobareu més informació del projecte a www.green-workshop-wendland.com

I el següent vídeo recull l’experiència del primer campus de disseny de Wendland.